El 112 celebra el seu vintè aniversari PDF  | Imprimir |  E-mail
divendres, 11 febrer de 2011
Redacció │ Barcelona

Espanya va donar l'esquena més de 10 anys al 112, mentre els països del Nord d'Europa van desenvolupar una indústria tecnològica al voltant del número d'Emergències i en van assegurar una implantació eficient - A Catalunya els serveis s'assignen per competència i no amb el criteri mundial de dotació policial lliure més propera al lloc dels fets

ImageCreada la Unió Europea, i en consonància a la lliure circulació de persones, el Consell de Ministres de l'Interior va acordar establir un número únic, el 112, amb la Decisió 91/396/CEE. Actualment el número existeix als 27 països, si més no segons denúncia EENA -European Emergency Number Association-, tres de cada quatre ciutadans desconeixen la seva existència, i les deficiències en la seva implantació són significatives, amb conseqüències fatals per ciutadans i professionals.

Deures fets tard i malament

Tot i que la decisió Europea era del 1991, no va ser fins l'any 1997 que es va aprovar un Reial Decret transferint la competència de gestió de trucades d'Emergència les respectives Comunitats Autònomes.

L'evolució del 112 al conjunt d'Europa ha estat molt desigual. Així, als països del nord d'Europa, no només es va considerar un assumpte prioritari per la seguretat dels seus ciutadans, sinó que es va veure com una oportunitat d'or per a les línies de recerca i desenvolupament del seu teixit empresarial.

Això es va traduir en que a finals del 90 el telèfon ja era operatiu a Alemanya i als Països Baixos, que a la vegada s'han convertit en líders i proveïdors tecnològics i de sistemes de gestió de trucades d'emergència a tota la resta de socis comunitaris.

Aquest lideratge ha permès el desenvolupament d' una indústria molt potent en aquest sentit, com l'Alemanya Siemens, que lidera el projecte REACH 112. El projecte té com a objectiu aprofitar els avenços tecnològics per facilitar enviament de SMS d'emergència, vídeotrucada i enviament de fotos a Centres 112.

Operativa deficient

Tot i que l'objectiu és assegurar la immediatesa en la prestació dels serves urgents de seguretat, la realitat és que en relació al sistema de policia català, i la utilització de tecnologia de gestió d'emergències pensada per països on només hi ha una única policia, ha generat fortes disfuncions que fan necessari crear catàlegs de serveis i protocols per diferir el servei a diferents operadors policials, en funció de la competència i no del criteri mundialment acceptat d'enviar la patrulla policial disponible més propera.

Image

Actualment, quan una persona truca al 112, automàticament es produeix l'ALI (Localització determinada/aproximada) i ANI (Identificació del trucant), es tipifica l'incident, i en funció de qui sigui la competència s'activa un cos o un altre, fet que comporta retards greus en la prestació del servei d'auxili i protecció a la ciutadania. L'assignació de competència és automàtica, segons convenis i protocols, i per tant no es té en compte la disponibilitat d'efectius i altres variables operatives.

D'acord amb el darrer informe de Seguretat del Departament d'Interior, corresponent a l'any 2009, més de la meitat dels requeriments a Emergències 112 Catalunya van ser finalment atesos per les policies locals de Catalunya.

Antecedents històrics

Tot i el famós 911 americà, cal dir que els precursors del número únic d'emergències van ser els anglesos amb el 999 a l'any 1937. No va ser fins l'any 1957, que en una reunió de l'Associació de Caps de Bombers dels Estats Units es va donar llum a una via única per comunicar emergències, el 911. Immediatament s'hi sumava l'Associació de Caps de Policia Americana.

Mentrestant, a Espanya no va ser fins unes dècades més tard que apareixia el 091, i de retruc, el 061 (Guàrdia Civil), el 092 (policies locals), el 088 (policies autonòmiques), el 080 (Bombers de capitals), el 085 (bombers autonòmics) i el 061 de Sanitat.

< Anterior   Següent >
webpolicial » Inici arrow Funció pública i Seg. laboral arrow El 112 celebra el seu vintè aniversari
Go to top of page