Puig i Hereu acorden millorar la coordinació de mossos i urbans PDF  | Imprimir |  E-mail
dimecres, 09 febrer de 2011
El Periódico, Antonio Baquero

«La tasca conjunta permetrà reduir els delictes», va dir Interior en al·lusió als 310 robatoris que hi ha cada dia

Image

S'haurà que veure si ho aconsegueixen. Ahir, almenys, el conseller d'Interior, Felip Puig, i l'alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, es van comprometre a intentar posar remei a la descoordinació -i desconfiança- endèmica existent entre els Mossos d'Esquadra i la Guàrdia Urbana, una disfunció que suposa un llast en la lluita contra la inseguretat a la capital.

En la primera trobada des que es va nomenar el nou Govern, el conseller i l'alcalde van escenificar una reunió cordial, tot i que fa dies el segon i la seva regidora de Seguretat, Assumpta Escarp, havien criticat durament Puig per reduir de 800 a 600 les noves places d'aspirants a mossos.

Fonts d'Interior i de l'ajuntament van destacar «el bon clima» d'una reunió concebuda com «una primera presa de contacte». A la trobada, la polèmica disminució de la xifra de mossos no va ser objecte de retrets, tot i que sí que va estar present. En qualsevol cas, al marge de la recuperació de la cordialitat entre institucions, «el reforç» de la cooperació entre la policia autonòmica i la local va centrar la conversa i va ser el principal resultat de la reunió, com va quedar patent en el comunicat conjunt. Fonts d'Interior van dir que «la millora de la coordinació entre cossos policials és clau per capgirar» una situació d'inseguretat que va fer que el 2010 hi haguessin a la ciutat 113.400 furts.

SENSE PATRULLES MIXTES / Una tasca de cooperació que fins ara ha estat més aviat escassa, tot i l'existència d'una sala conjunta de coordinació. La prova és que han hagut de passar cinc anys des del desplegament a Barcelona de la policia autonòmica perquè mossos i urbans realitzessin les primeres patrulles conjuntes, que es van portar a terme aquest Nadal.

Hi ha moltes millores necessàries en aquesta cooperació. Així, actualment, una patrulla de mossos no pot comunicar per ràdio directament amb una d'urbans, i viceversa, si no que ha de passar per la sala de coordinació. Els canals conjunts, encara que existeixen, no es fan servir. A més, els serveis s'assignen per competències i no per proximitat. Tot això fa que, si una patrulla de mossos necessita suport, es cridin sempre altres mossos tot i que hi hagi un cotxe de la Guàrdia Urbana més a prop i que, per tant, arribaria abans. A aquests problemes de comunicació s'hi afegeix la superposició de rutes de patrullatge en algunes zones i l'escassetat de circulació policial en altres.

Caldrà veure si aquest compromís de més cooperació és suficient per a una ciutat on al dia es cometen una mitjana de 310 furts, com va publicar la setmana passada aquest diari, i que viu una autèntica onada de robatoris en domicilis. Una urbs, on la inseguretat, que és la segona preocupació dels ciutadans (només superada per la crisi), està centrant la campanya de les primàries per elegir l'alcaldable del PSC, com va quedar patent en el cara a cara d'EL PERIÓDICO entre Hereu i Montserrat Tura.

MÉS CONTUNDÈNCIA EN CAMPANYA / El mateix alcalde ho va deixar clar quan, en un acte de la seva campanya a les primàries, va insistir que Barcelona necessita almenys 1.000 mossos més. «La lluita contra la inseguretat és un combat en què hem de persistir. Nosaltres hem fet un gran esforç i reclamo al Govern que faci aquest esforç els pròxims anys», va comentar Hereu en referència a l'increment en un miler d'agents que l'ajuntament ha fet a la Guàrdia Urbana.

< Anterior   Següent >
webpolicial » Inici arrow Funció pública i Seg. laboral arrow Puig i Hereu acorden millorar la coordinació de mossos i urbans
Go to top of page