310 furts, 32 pisos rebentats i 37 atracaments diaris, només a BCN PDF  | Imprimir |  E-mail
dijous, 03 febrer de 2011
El Periódico, Antonio Baquero

Image

Barcelona va tancar el 2010 amb un nou suspens en seguretat i, en el cas d'alguns delictes com els furts o els robatoris de pisos, mantenint registres altíssims. Així, l'any passat, cada dia es van cometre a la capital catalana 310 furts. Igualment, cada 24 hores, 32 pisos o locals comercials de l'urbs van patir un robatori quan els seus propietaris no eren al seu interior i almenys 37 persones van ser víctimes d'un atracament violent. Així consta en les dades de l'any passat recollides pel programa informàtic conjunt on els Mossos d'Esquadra i la Guàrdia Urbana bolquen les seves xifres de fets coneguts, un epígraf que integra les denúncies presentades i els delictes de què tenen constància agents, que n'aixequen acta.

Notícies relacionades publicades a webpolicial:

Delort reconeix la xacra dels furts però es nega a dir la quantitat total
La multireincidència i l'escassa resposta penal
Pasquins anònims alerten sobre els carteristes del centre de Barcelona
La impunitat dels carteristes arruïna la imatge de Barcelona
Els turistes continuen sent les principals víctimes del petit delicte
Barcelona la ciutat número ú del món en carteristes


Segons aquestes dades, que fins ara cap any transcendien i a les quals ha tingut accés EL PERIÓDICO, el 2010 es van cometre 113.439 furts, dels quals, 32.043 van ser delicte (quan el valor del que s'ha robat és superior a 400 euros) i 81.396, falta (quan és inferior a aquesta quantitat). Això significa que, de mitjana, cada dia es van cometre 310 furts, perpetrats normalment per lladres multireincidents. Encara que l'objectiu preferit d'aquests pispes i carteristes són els turistes estrangers, a qui roben diners, càmeres i targetes de crèdit, la seva activitat s'està estenent a la població local, entre la qual cada vegada hi ha més víctimes d'aquests petits robatoris.

ESFORÇ POLICIAL SENSE RECOMPENSA / Tot i que pot semblar sorprenent, la xifra de furts el 2010 ha registrat un descens del 4% respecte a la del 2009, en què la mitjana era de 322 furts diaris. El relleu al capdavant dels Mossos d'Esquadra de Barcelona, amb el nomenament del comissari Joan Carles Molinero, que ha augmentat la presència de mossos als carrers i canviat rutes de patrullatge, juntament amb l'important reforç d'agents de la Guàrdia Urbana a les zones calentes dels carteristes, sobretot a Ciutat Vella, ha propiciat aquest descens.

Aquest augment de l'esforç policial s'ha notat en les detencions, que han augmentat significativament, en concret les de delinqüents enxampats in fraganti. D'aquesta manera, l'any passat, els Mossos i els urbans van detenir a Barcelona 25.336 persones, amb una mitjana de gairebé 70 al dia. Això suposa un augment de 1.570 arrestos respecte a l'any anterior.

No obstant, que ni amb 25.000 detencions a l'any ni amb un augment de presència d'agents al carrer s'hagi pogut diluir aquest tsunami de petits robatoris és la demostració palmària que o bé s'ha d'incrementar de manera encara més notable la xifra d'efectius policials o bé s'ha d'adequar un sistema penal que, al no dictar presó preventiva per als autors de furts, que en moltes ocasions únicament són condemnats a pagar una multa, ha generat una perillosa sensació d'impunitat entre els delinqüents. «Van passant els anys i robar a Barcelona continua sortint gratis», comenta una font policial.

ESPERANT EL NOU CODI PENAL / Tant les autoritats municipals com autonòmiques, que fa anys que intenten acabar amb els furts, esperen ara que l'aplicació del nou Codi Penal, que va entrar en vigor el 23 de desembre i que endureix les penes als multireincidents, permeti reduir les xifres de furts a la ciutat.

A més a més, a la xacra dels carteristes s'hi ha afegit el 2010 un nou front delictiu que fins a l'any passat semblava estar controlat: els robatoris amb força. Segons les dades oficials a les quals ha tingut accés aquest diari, l'any passat els Mossos i la Guàrdia Urbana van tenir coneixement de 12.040 robatoris en pisos i en establiments comercials, és a dir, 32 cada dia, i això suposa un increment del 14%. Aquest és, amb diferència, el delicte que més va pujar a Barcelona l'any passat, sobretot pel que fa als robatoris a l'interior de domicili.

També va augmentar el robatori amb violència o intimidació. El 2010, a Barcelona es van produir 13.078 atracaments d'aquesta mena, 37 al dia, un 1% més que l'any anterior. És un tipus de delicte que genera molta alarma social perquè, quan es tracta de robatoris a mà armada o d'estrebades, la víctima a més de perdre les seves pertinences viu moments de por o resulta lesionada.

PREOCUPACIÓ MUNICIPAL / La pujada d'aquest tipus d'acció delictiva preocupa perquè, fins ara, tot i l'alta incidència dels carteristes, Barcelona era una ciutat molt segura pel que fa a la integritat física dels seus veïns i turistes. Per això, en la carta que al gener la primera tinenta d'alcalde, Assumpta Escarp, va enviar al nou conseller d'Interior, Felip Puig, li va transmetre la seva preocupació per l'augment d'aquests delictes amb violència.

< Anterior   Següent >
webpolicial » Inici arrow Funció pública i Seg. laboral arrow 310 furts, 32 pisos rebentats i 37 atracaments diaris, només a BCN
Go to top of page