La policia britànica crea a internet un mapa de delictes PDF  | Imprimir |  E-mail
dimecres, 02 febrer de 2011
El Periódico, Begoña Arce

L'aplicació ofereix les estadístiques de delinqüència de les ciutats per carrers

ImageMilions de ciutadans d'Anglaterra i Gal·les van mirar de saber ahir si el seu carrer o el seu barri són especialment perillosos, gràcies a un nou mapa de la delinqüència posat en marxa per la policia a internet. La pàgina (www.police.uk) es va bloquejar poc després de ser inaugurada, a causa de l'allau de consultes, que van superar els cinc milions a l'hora. N'hi ha prou d'escriure el nom de la localitat o el districte postal per poder veure un mapa detallat de les dades estadístiques de les denúncies presentades a cada carrer.

El nou servei, que ha costat 300.000 lliures (uns 350.000 euros), servirà, segons la ministra de l'Interior, Theresa May, per "donar verdaderes xifres de la delinqüència i incitar la policia a retre comptes". La primera jornada de funcionament va provocar centenars de queixes dels que clamaven que el seu carrer havia estat erròniament catalogat com un punt conflictiu. En algun cas, s'havia relacionat un lloc amb un número molt elevat de delictes només perquè a la zona hi ha una comissaria.

Les infraccions han estat dividides en sis categories: assalts a vivendes, robatoris, atacs contra vehicles, agressions violentes, comportaments antisocials i «altres delictes». Sota aquesta etiqueta figuren les violacions, identificades així per no oferir dades gaire precises de la localització de les víctimes. El nou servei, que ha costat 300.000 lliures (uns 350.000 euros), servirà, segons la ministra de l’Interior, Theresa May, per «donar verdaderes xifres de la delinqüència i incitar la policia a retre comptes».

POR EN LA POBLACIÓ

Però també hi ha detractors, que argumenten que les dades generaran por en la població. La policia respon que en una prova va ensenyar el mapa a 7.000 ciutadans i que no van mostrar cap símptoma d’angoixa. L’oenagé Victim Support va demanar que no es publiquin detalls de cap incident sense el consentiment de la víctima.

Un altre possible efecte del mapa de la delinqüència és l’impacte en el sector immobiliari. ¿Qui anirà a viure a un carrer etiquetat com a conflictiu? ¿No es corre el perill de crear guetos? «La influència en el sector immobiliari no és cap motiu per amagar a la gent el que està passant», diu el secretari d’Estat per a la policia, Nick Herbert. «No es pot amagar la delinqüència a sota l’alfombra», afegeix.

Però una vegada sabudes, ¿per a què serviran les dades als ciutadans, a part de sadollar la curiositat? «Lligaran més estretament l’activitat de la policia amb les associacions de veïns», afirma Herbert.

La primera jornada de funcionament va provocar centenars de queixes dels que clamaven que el seu carrer havia estat catalogat erròniament com un punt conflictiu. En algun cas, s’havia relacionat un lloc amb un nombre molt elevat de delictes només perquè a la zona hi ha una comissaria. A Londres, on al desembre es van denunciar 35.000 incidents, el carrer més castigat és Camborne Close, que, una vegada consultat el mapa, resulta que és l’aeroport de Heathrow.

Image

El mapa incorpora mapes per delictes, els contactes de proximitat i les adreces de les comissaries.

< Anterior   Següent >
webpolicial » Inici
Go to top of page