El mapa del crim PDF  | Imprimir |  E-mail
dimarts, 01 febrer de 2011
El Periódico, Antonio Baquero

El responsable de webpolicial proposa un pas endavant en la transparència policial i que es facin públiques totes les dades de delinqüència, tal i com es fa en altres països

ImageZAC. Unes sigles que sonen com un cop i un dibuixet d'una bossa sobre un quadradet verd. Així ha dissenyat Víctor Argelaguet el símbol per al que ell ha batejat com a Zona d'Actuació de Carteristes. Amb aquest símbol es refereix a aquelles àrees de Barcelona on bandes de lladres fan l'agost pispant les seves pertinences als turistes. No és l'únic símbol.

També hi ha el ZEI, un signe d'exclamació sobre fons vermell que serveix per assenyalar el que Argelaguet denomina com a Zona d'Especial Inseguretat. A més, hi ha senyals per a homicidis, operatius policials destacats, agressions amb arma de foc, robatoris amb violència, robatoris, tràfic de drogues, disturbis i robatori de vehicles.

Amb aquest ventall de senyals, aquest guàrdia urbà de 34 anys veí de Ciutat Vella està desenvolupant, tot sol, la web http://mapa.policia.cat, el mapa de seguretat de Barcelona i de Catalunya a partir dels incidents que cada dia surten a la premsa. «Ho vaig començar a fer el 2007, però era molt laboriós. Ara he aconseguit desenvolupar un software que rastreja la premsa i recull aquests actes delictius», comenta Argelaguet, que des del 1997 dóna vida a www.webpolicial.org, el primer bloc sobre seguretat d'Espanya.

Aquest experimentat blocaire i agent, que abans havia estat policia local a Polinyà i a Sabadell, manipula la seva tauleta Ipad per mostrar el mapa de Google que ha convertit en la carta de navegació per la delinqüència barcelonina. «El mapa estarà a disposició dels gremis de joiers o de les associacions de comerciants o de veïns perquè ells, amb un nom d'usuari i una contrasenya, hi puguin introduir els incidents delictius dels quals tinguin coneixement», avança, i rebutja l'argument que un plànol així pot contribuir a estigmatitzar zones urbanes.

Obligat a la Gran Bretanya

«En democràcies fora de dubte, com els Estats Units i la Gran Bretanya, aquest tipus de mapes són la norma. De fet, la policia britànica està obligada per llei des del 2008 a tenir-los. ¿Per què un veí de Londres té dret a saber què i quants delictes es cometen al seu barri, i en canvi un barceloní no?», sentencia, i reconeix que fa aquest mapa per «obrir un debat i deixar en evidència l'opacitat amb què les autoritats tracten les dades policials». La seva intenció, que siguin les autoritats les que facin aquests mapes.

«Que el ciutadà sàpiga què passa al seu barri és, a més d'un exercici de transparència, una manera que, si ell vol, es pugui autoprotegir. Se'l fa més partícip de la seguretat. Si un sap que a la seva àrea es roben més pisos, aleshores potser passa de tancar de cop a tancar amb clau i dificulta la feina del lladre», diu.

Fonts de la Conselleria d'Interior assenyalen que, acabats d'aterrar, existeixen altres prioritats, si bé no descarten que en un futur es facin aquests mapes.

< Anterior   Següent >
webpolicial » Inici arrow Funció pública i Seg. laboral arrow El mapa del crim
Go to top of page