Interior deixa sense efecte el Codi d'Ètica de la Policia impulsat per l'anterior Govern PDF  | Imprimir |  E-mail
dimarts, 25 gener de 2011
Redacció │ Barcelona

L'exfiscal Villarejo ha dimitit com a president del Comitè d'Ètica de la policia de Catalunya

El conseller d’Interior ha anunciat avui que deixa sense efecte el Codi d’Ètica de la Policia de Catalunya que va ordenar l’anterior conseller “com a conseqüència de la seva manca de consens i de vot desfavorable per els propis òrgans interns de la policia” i ha comunicat que adopta de nou “el Codi d’Ètica Europeu com a marc de referència per la policia de Catalunya” que recull els principis bàsics d’actuació per les policies europees.

El conseller ha fet aquestes declaracions desprès de la reunió amb el Consell de la Policia, format per representants del cos de Mossos d’Esquadra i dels sindicats, que han compartit i s’han mostrat “favorables” amb aquesta decisió.

El conseller ha recordat que aquest codi el va impulsar el conseller Saura amb l’oposició interna del cos dels Mossos d’Esquadra i sense consens institucionals dels partits polítics. El conseller Puig ha manifestat el seu compromís de restablir el “diàleg social” i el “consens institucional” trencat i iniciar un nou procés participatiu per elaborar un nou Codi d’Ètica de la policia catalana “que compti amb el compromís de la nostra policia”, que en definitiva són els que se l’han de fer seu i se l’han de creure “perquè sinó se’l creu la pròpia policia no té garanties”.

El conseller Puig ha dit que manté el Comitè d’Ètica “perquè quan sigui el moment oportú, renovant la seva composició, Catalunya obeeixi el mandat que hi ha en aquesta recomanació europea de que tinguem el nostre codi ètic de conducta de la nostra policia”. Puigha confirmat també la dimissió del fins ara president del Còmitè d’Ètica, Carlos Jiménez Villarejo, i de la vocal Mercè García Arán, i ha dit que des del juny hi havia una plaça vacant del representant dels Mossos d’Esquadra.

Segons el conseller Puig, la resolució aprovada per l’anterior Govern era més un manual de procediments o un protocol d’operacions que un Codi d’Ètica equiparable al que actualment tenen les millors policies europees. El conseller ha avançat la voluntat de què la policia de Catalunya tingui el seu propi codi d’ètica, “que s’inspiri en models com el del Quebec, el Regne Unit, França, o Irlanda del Nord”, i que la prioritat és que compti amb la participació i l’acceptació de totes les institucions, amb el consens dels òrgans policials, dels sindicats i de tota la societat. L’objectiu del nou Codi d’Ètica és garantir la seguretat ciutadana, l’ordre públic i els drets i deures de la ciutadania.

El jurista discrepa de la decisió de Felip Puig de derogar el Codi Ètic dels Mossos d'Esquadra

L'exfiscal Anticorrupció Carlos Jiménez Villarejo ha presentat la renúncia com a president del Comitè d'Ètica de la Policia al conseller d'Interior, Felip Puig, per la seva discrepància amb la decisió del departament de derogar el Codi Ètic dels Mossos d'Esquadra.

Segons han informat fonts del Comitè d'Ètica, junto a Villarejo, que també va ser fiscal en cap de Catalunya, també té previst dimitir la secretària i vocal d'aquest organisme, la catedràtica de dret constitucional Merche García Aran.

Villarejo ha enviat una carta al nou conseller d'Interior, Felip Puig, en què li comunica la seva renúncia irrevocable a seguir al capdavant del Comitè d'Ètica --creat en l'anterior legislatura per Joan Saura--, al constatar la ferma voluntat del departament de derogar el Codi d'Ètica avui.

< Anterior   Següent >
webpolicial » Inici arrow Funció pública i Seg. laboral arrow Interior deixa sense efecte el Codi d'Ètica de la Policia impulsat per l'anterior Govern
Go to top of page