«Hem creat una bomba social a Salt» PDF  | Imprimir |  E-mail
dimarts, 18 gener de 2011
Daniel Bonaventura, Diari de Girona

Image

La seva lúcida anàlisi de les causes de la violència, i els clarividents, per bé que no fàcils, remeis que proposa, han convertit Jaume Curbet (Girona, 1952) en un referent de prestigi internacional en la matèria. Aquests dies, en el marc dels actes del vintè aniversari de la Càtedra Ferrater Mora de Pensament Contemporani de la UdG, imparteix un curs i presenta un llibre que no podrien ser més oportunts per ajudar a comprendre fenòmens violents com els de Salt.

El ressentiment dels més necessitats i humiliats contra els rics és una de les causes de l'esclat violent a les ciutats del Magrib, al sud de Xile o a Salt?

Jo crec que sí. En tots els continents veiem explosions que tenen el comú denominador que estan protagonitzades per joves. No hem d'oblidar que, històricament, quan hi ha hagut cicles en els quals la joventut ha vist allargat el període de passar a adult, aquest procés ha derivat en violència. La crema de cotxes dels suburbis de París ens va avisar fa uns anys d'això, i Salt ens està avisant d'això.

Com s'expliquen aquestes temptatives de revolta?

La reducció de l'esperança en els joves del procés d'incorporació a la societat crea un grup social que té una energia vital terrorífica que ha de canalitzar d'alguna manera, i no té sortida. Si a més a més això es tradueix en una guetització, com és el cas de Salt, i s'hi afegeix l'element ètnic, això és una bomba. Això és crear una bomba. El que hem estat creant per activa i per passiva és una bomba. Curiosament, en les anàlisis que fem, només ens fixem en el factor ètnic: són moros.

Què respon a la gent que vincula immigració amb inseguretat ciutadana?

Doncs que s'informin. Com a éssers intel·ligents que som, primer ens hem d'informar. Només cal mirar les fotos de Salt que surten als diaris. Tots són adolescents. És una revolta d'adolescents que pateixen una situació econòmica de marginació, d'exclosió i de guetització. Allò estrany és que no hagi explotat fins ara. El problema és que no veiem aquest conflicte, i només intentem resoldre el problema de la violència.

L'alcadessa de Salt, Iolanda Pineda, ha proposat més contundència policial i judicial. És aquesta la solució?

Per mi no és suficient. I si només és més mà dura, és contraproduent. Hi ha unes lleis que s'han de complir, l'ordre és un valor de la convivència. No es pot deixar impune qui practica la violència. Ara bé, si ens quedem aquí, ens haurem equivocat un cop més, i cada cop que ens equivoquem, com que el temps va passant, és una equivocació més tràgica i més difícil de reparar. Això és una situació econòmica, social i políticament insostenible. Necessita mesures...

Com ha d'actuar la policia?

Si l'actuació policial és proporcionada, ajuda a reduir la violència. Si és desproporcionada, i es posa al mateix nivell que els adolescents, com hem vist a França i a Tunísia, empitjora. Mà dura vol dir fer complir la llei, no ser més durs que ells. No ens equivoquem, són adolescents i el que estan esperant precisament és un enfrontament per poder entrar en una espiral d'autoafirmació. S'ha d'anar molt alerta i no entrar en aquest joc. Cal aplicar la justícia demostrant que aquest és un valor envejable, i no a l'inrevés.

Què més cal fer?

Mentre fem això, paral·lelament hauríem de començar a mirar el conflicte, els processos que hi ha al darrere. Si hi ha processos delictius i instrumentalització, per això hi ha la policia, per anar a l'arrel, per identificar, detenir, acusar i jutjar. Però amb bisturí, amb microcirurgia, per no estendre el mal, sinó per localitzar-lo i extreure'l.

I què més?

En paral·lel s'ha d'anar a les causes econòmiques i socials. Salt es plantejava la reurbanització d'aquella part més afectada. És una bona via. El camí és buscar les causes i començar les transformacions que calguin amb accions molt potents. Si no, demà hi haurà nous brots més violents.

Els revoltats tampoc no demanen res concret, no?

És un sector social que ha perdut tota esperança pels canals legals que la societat li brinda i ha pres models al·legals. Els seus herois estan en l'economia delictiva, al marge d'una societat de la qual no se senten part, perquè no els obre cap porta. Siguin marroquins o no ho siguin.

El cap de l'oposició, Jaume Torramadé, ha advertit de l'increment dels conflictes en la mesura que es retirin les ajudes socials. És clar que durant el seu mandat es va impulsar l'Espai Gironès...

Independentment de qui ho digui, és cert que reduir l'estat del benestar és reduir les mesures d'esmorteïment dels terribles efectes de la crisi econòmica. Semblem beneits... és com anar a 200 km/h contra un mur i renunciar a l'airbag.

Té fonament el debat social que vincula la crisi econòmica amb l'assassinat múltiple d'Olot?

Quan hi ha un cas de violència que ens sobta, com el d'Olot, ràpidament la interpretació dominant és la psicopatològica. Per reacció hi ha la versió contrària: no és un individu tarat, sinó una societat malalta. Aquí neix una discussió que no es resol mai. Jo diria que la interpretació és la conjunció de totes dues, és psicosocial. No tots els individus amb dificultats agafen una escopeta i van a matar, però quan hi ha tensió social, l'energia surt pels punts de fractura, i són els individus psicològicament més fràgils els que exploten.

El seu curs a la Fontana d'Or té una seixantena d'inscrits, en bona part directius de cossos policials...

També hi ha directius de la seguretat privada, directius de bombers, professors de filosofia, de sociologia, de criminologia, alumnes, directors d'organitzacions de resolució de conflictes. Per mi una de les virtuts d'aquest curs és que és una experiència molt nova d'aplegar un grup potentíssim per la càrrega d'experiències diverses i complementàries que aporten. A més, la immensa majoria porten una gran càrrega professional.

Té esperança en la nova treva que ha declarat ETA?

És clar que tinc esperança. El fet és que ETA fa més temps que mai que no mata. La pilota ara és en el camp de la societat democràtica. Totes les parts han de cedir, però els representants polítics no ho estan acceptant.

< Anterior   Següent >
webpolicial » Inici
Go to top of page