Dades obertes (sense les policials) PDF  | Imprimir |  E-mail
dimecres, 10 novembre de 2010
Redacció │ Barcelona

ImageEl que aquí sembla el més normal, a molts països anglosaxons seria un autèntic escàndol. A l'entrada del Newsmuseum (Museu de les Notícies) a Washington DC, hi ha una frase de Lincoln gravada en un dels murs que resa "Permeteu conèixer els fets al poble, i el país serà segur". La màxima avui permet, entre altres, que qualsevol veí conegui quins delictes han succeït als voltants de casa seva. Per contra, els espanyols s'han de conformar amb un informe anual, on sembla que els índexs de criminalitat, mani qui mani, no pateixen alteracions destacades.

La Generalitat de Catalunya ha presentat el seu portal de dades obertes, on hi ha tanta transparència que et faciliten les adreces i telèfons, el llistat de monuments o l'accés a la informació del trànsit. Als països que practiquen les dades obertes (Open Data), això implica publicar tots els informes d'assessoria així com els mapes de criminalitat sense cap tipus de restricció.

Image

Mapa diari de furts a la ciutat de Chicago. Qualsevol altre delicte es pot consultar, així com totes les tipologies conjuntament.

Propera divulgació de dades

A la web del Programa de Dades Obertes de la Generalitat de Catalunya s'anuncia que el Departament d'Interior a través del programa d’Anàlisi i Seguretat de la informació, anirà obrint, de forma paulatina,  dades i/o informació estadística relacionades amb les volumetries i tipologia de trucades que arriben al 112, les operacions de protecció civil, les actuacions dels bombers i de la policia. L'anunci resulta poc creïble tenint en compte l'opacitat informativa que ha dut a terme l'equip de Delort els darrers anys, en relació als fets delictius ocorreguts al país.

Veïns informats a Chicago

La web mare dels plànols criminals, www.chicagocrime.org, informa exhaustivament de tots i cada un dels delictes ja que la Policia de la ciutat té una política de transparència absoluta, que fa que diàriament pengi una base de dades en línia amb tots els fets delictius denunciats i coneguts dels darrers 90 dies que no estiguin sota secret.

A la web nord-americana, la base de dades permet fer cerques a partir del codi postal, data, carrer, districte policial i tipus de delicte.

L'any 2006 webpolicial va posar en marxa un observatori de seguretat virtual, amb l'intent de georeferenciar tots els delictes greus publicats als mitjans de comunicació.

< Anterior   Següent >
webpolicial » Inici
Go to top of page