Sant Joan Despí tornarà els diners de les multes irregulars PDF  | Imprimir |  E-mail
dissabte, 22 octubre de 2005
• Expedientat el cap de la policia local per firmar com a pròpies les denúncies d'agents cívics
• El consistori tornarà a tramitar les sancions perquè les infraccions no quedin impunes


PILAR SANTOS
SANT JOAN DESPÍ

L'Ajuntament de Sant Joan Despí tornarà els diners de les 150 multes de circulació irregulars que van ser imposades amb dades recollides per agents cívics que el cap de la policia municipal, Miquel Argelés, firmava com si ell hagués presenciat les infraccions. L'alcalde, Eduard Alonso (PSC), ha obert un expedient sancionador a Argelés com a "responsable dels errors administratius de forma en la tramitació de les denúncies".

El primer tinent d'alcalde, Antoni Poveda, ho va anunciar ahir en el ple municipal, dues setmanes després que EL PERIÓDICO revelés les irregularitats.

Segons els informes legals encarregats per l'ajuntament, l'escàndol de les multes irregulars es limita a "un defecte de forma", ja que Argelés --mogut per la "inèrcia quotidiana", en paraules de Poveda-- va cometre l'error de no posar als butlletins de les denúncies que eren voluntàries i les feia un particular, en aquest cas, un agent cívic. "No hi ha cap voluntat de negligir. No hi ha hagut una motivació econòmica", va repetir Poveda, portaveu del grup municipal socialista.

Un dels informes, encarregat a un penalista que arriba a la conclusió que no hi ha delicte en l'actuació d'Argelés, assenyala: "Se'ns refereix l'Ajuntament que l'omissió s'efectua per protegir la identitat de l'agent cívic denunciant". Aquest argument no va ser referit pel mateix Argelés en conversa amb aquest diari ni tampoc per Poveda. Tots dos van assegurar que havia estat un oblit. "Tots ens equivoquem", va afirmar el primer tinent d'alcalde.

80 DE PAGADES

De les 150 multes irregulars localitzades, 80 han estat pagades pels infractors i la resta estan en tràmit. Només quatre han estat recorregudes. Això demostra, segons Poveda, que el cap de policia no tenia cap intenció de mentir.
L'ajuntament enviarà una carta als afectats demanant-los les dades per reemborsar-los els diners. Però també els notificarà que les denúncies es tornaran a tramitar, aquesta vegada correctament. "La infracció va existir --va afirmar l'alcalde-- i seré inflexible amb els incívics".

En aquestes multes tramitades de nou apareixeran com a denunciants els agents cívics. La seva paraula té el mateix valor que la del conductor i no com fins ara, quan era la paraula del presumpte infractor contra la d'un agent (el cap de la policia local) que suposadament havia vist la maniobra il.legal.

DEL FEBRER AL MAIG
La investigació municipal ha englobat els mesos de febrer a maig, perquè, segons Argelés, va ser durant aquest temps quan va utilitzar els agents cívics per controlar diverses cruïlles al llarg del recorregut del Trambaix. El cap va assegurar que només ell ho sabia. El municipi, pioner en aquest projecte social, contracta agents cívics des de fa cinc anys.
Sant Joan Despí disposa de 10 agents cívics, però ja no vigilen el trànsit, una missió legal si les seves denúncies es tramitessin com a voluntàries. "Tal com estan les coses i després de tot el que està passant, no és el més oportú", va assenyalar Argelés.


Noticia publicada a la pàgina 50 de l'edició de 7/15/2005 de El Periódico - edició impresa
< Anterior   Següent >
webpolicial » Inici
Go to top of page