BCN descarta que la Guàrdia Urbana pugui investigar com a policia judicial PDF  | Imprimir |  E-mail
dissabte, 11 setembre de 2010
El Periódico de Catalunya - Antonio Baquero

Renuncia per ara a firmar el conveni amb Interior que sí que han subscrit Madrid i 10 ciutats més - L'acord permet accedir a les dades de la Policia Nacional i de la Guàrdia Civil i actuar en 14 delictes


ImageDes del febrer del 2007, totes aquelles ciutats espanyoles que ho sol·licitin poden tenir a les seves policies locals unitats de policia judicial. Fins ara, 11 poblacions -l'última d'elles, Madrid- han obtingut aquesta potent eina contra la criminalitat, ja que permet que les policies locals investiguin casos de 14 tipus delictius diferents, tots ells vinculats amb els delictes i faltes amb què diàriament lidien els agents municipals (furts, manters, baralles, perjudicis al mobiliari urbà...). No obstant, Barcelona no s'hi troba. De fet, i aquí ve el més sorprenent, ni tan sols ho ha sol·licitat.

La policía local de Madrid asume competencias de policía judicial

Fonts del Ministeri de l'Interior han confirmat que l'ajuntament barceloní no ha demanat acollir-se a l'acord marc que el febrer del 2007 van firmar aquest departament i la Federació Espanyola de Municipis i Províncies perquè les policies locals poguessin portar a terme tasques de policia judicial. Des del consistori de Barcelona van explicar a aquest diari que, encara que no es descarta fer-ho més endavant, no està previst que en els pròxims mesos es faci aquesta sol·licitud al ministeri.

ELEVADA VICTIMITZACIÓ / La decisió de no sol·licitar la possibilitat de tenir policia judicial és destacada al provenir d'un ajuntament que ha fet de la política de seguretat la seva prioritat i d'on l'alcalde, Jordi Hereu, fa anys que reclama de forma insistent més mossos per a una ciutat que el 2009 va registrar els pitjors índexs de victimització des del 1985 i que pateix la xacra dels lladres multireincidents. Al no demanar-ho, el consistori renuncia, no només a la possibilitat que els seus agents locals puguin investigar coordinats per un jutge, sinó també que puguin accedir al Sistema Estatal de Bases de Dades Policials, és a dir, a la informació de la Policia Nacional i de la Guàrdia Civil.

Forçat a frenar l'onada de petits delictes, l'ajuntament ha preferit posar els seus agents municipals a vigilar els carrers -la denominada policia de proximitat- abans que enviar efectius a fer tasques de policia judicial. A més, van assenyalar que el model policial a Barcelona és diferent del de Madrid, ja que es compta amb la presència d'una policia autonòmica com els Mossos d'Esquadra, que es considera que cobreixen satisfactòriament les tasques de policia judicial.

Això sí, fonts municipals reconeixen que, si s'arriba a sol·licitar, seria per «arrodonir» l'actuació policial, ja que aquesta investigació permetria arribar fins al fons de fenòmens delictius en què la Guàrdia Urbana és especialista. En alguns temes, com la venda ambulant i els llauners, el cos ja porta a terme investigacions per localitzar els majoristes i els seus magatzems.

ÀVILA I VALLADOLID, ENTRE D'ALTRES / Fins ara, hi ha hagut 11 ajuntaments espanyols que, emparant-se en aquest acord, han pogut dedicar guàrdies urbans a tasques de policia judicial. Es tracta de Madrid, Àvila, Valladolid, Getafe, Fuenlabrada, Alcorcón, Leganés, Mèrida, Silla (València), la Corunya i Granada.

A Espanya, els policies locals només intervenien en infraccions de les ordenances municipals i en faltes i delictes menys greus. Si detenien algú l'havien de posar a disposició de la Policia Nacional i aquí s'acabava la seva tasca.

En canvi, els agents d'aquestes vuit ciutats, quan ara detinguin un delinqüent, no l'hauran d'entregar a ningú, ja que el podran portar a la seva pròpia comissaria on obriran diligències, li prendran les dades, les empremtes i el fotografiaran abans de posar-lo a disposició del jutge que, si així ho decideix, els pot encarregar a ells mateixos que investiguin el cas. Quan va subscriure el conveni, l'alcalde de Madrid no va dubtar a sentenciar: «És el certificat de maduresa de la nostra policia».

< Anterior   Següent >
webpolicial » Inici arrow Funció pública i Seg. laboral arrow BCN descarta que la Guàrdia Urbana pugui investigar com a policia judicial
Go to top of page