102 municipis accedeixen al fitxer policial dels Mossos PDF  | Imprimir |  E-mail
dilluns, 18 juliol de 2005
EL PERIODICO

Image

• Policies locals poden veure a l'instant si un cotxe ha estat robat i demanar antecedents d'un sospitós
• La base de dades informatitzada de Seguretat Ciutadana rep unes 480.000 consultes al mes


ÓSCAR HERNÁNDEZ
BARCELONA

Qui té la informació té el poder. I en el cas de la policia, aquesta afirmació és una necessitat. Per facilitar la tasca de les policies locals, els Mossos d'Esquadra ja comparteixen la seva base de dades amb 102 municipis de tot Catalunya. L'objectiu és que qualsevol agent municipal pugui saber en temps real si un cotxe mal aparcat ha estat robat o si una persona identificada està reclamada per qualsevol policia o jutjat, encara que sigui d'un altre país. Abans el procés es feia per telèfon i no sempre era possible. Ara, n'hi ha prou amb uns clics d'ordinador.

L'obertura de la base de dades dels Mossos a les policies municipals va començar fa tres anys. La setmana passada la llista va superar els cent municipis, motiu per fer balanç d'un complex procés d'informatització que acull cada mes 480.000 consultes (380.000 de mossos i 100.000 de policies locals), i permet fer 29.000 denúncies i atestats en el mateix període.
"La integració de les diferents policies locals al Sistema d'Informació Policial (SIP) per treballar en xarxa facilita que tots aquests municipis puguin no solament consultar dades de cotxes robats o antecedents de persones sospitoses, amb fotos incloses, sinó també tramitar denúncies que són compartides pels altres cossos policials", explica Josep Ramon de San Eufrasio, cap de divisió del SIP.

I el benefici és mutu, segons De San Eufrasio. En aquelles localitats on no hi ha comissaries de Mossos, els agents municipals introdueixen qualsevol delicte o incidència que es produeixi, com el robatori d'un cotxe, i aquest pot ser conegut a l'instant per 6.204 agents de 102 ajuntaments i 10.587 mossos.

PRIMERA DIVISIÓ

"Vam entrar al SIP fa un any i va molt bé. Hem passat de ser policies de segona a primera divisió", apunta Josep Miquel Duran, cap de la Guàrdia Urbana de Reus. "Abans demanàvem les dades per telèfon a altres cossos i no sempre les donaven. Ara, les mirem nosaltres", afegeix.

Duran posa com a exemple com un municipal va parar un cotxe que es va saltar un semàfor. Amb l'ordinador va descobrir que el conductor no tenia carnet, que la matrícula era falsa i que no tenia assegurança.

També a Sant Cugat del Vallès estan satisfets amb el SIP. "Fa dos anys que estem connectats al SIP i el balanç és molt positiu. Ens permet accedir a informació d'altres municipis i col.laborar amb ells", explica Jaume Tubau, regidor de Seguretat Ciutadana.

Un altre gran avantatge de la connexió informàtica de les 102 policies locals amb els Mossos és la tramitació de denúncies. En la majoria de municipis ja no és necessari anar als Mossos o al Cos Nacional de Policia. El SIP permet recollir-les i que els altres cossos puguin consultar-les de seguida, cosa molt útil en el cas de desaparició de persones o sostracció de vehicles.

DENÚNCIES

L'únic problema és que el 25% dels 102 municipis units als Mossos no recullen les denúncies, encara que el sistema ho permet. Fer-ho implicaria per a ells tenir més agents per rebre el públic i introduir les denúncies al PC.

El següent pas és que els policies locals disposin d'agendes PDA. Tan bon punt es tramiti una multa, les dades entraran al SIP. Si el seu propietari està relacionat amb un delicte, l'alerta saltarà a l'instant.


Un grup d’agents controlen el possible mal ús de la informació

Un dels problemes que planteja
el lliure accés de mossos i
policies locals al Sistema d’Informació
Policial (SIP) és la temptació
de fer consultes injustificades.
Els agents podrien teclejar
el nom d’un familiar o un veí per
saber si compta amb antecedents.
Per evitar aquest mal ús,
els agents del SIP controlen qui
consulta les dades. «Si algú hi
entra sense motiu, el sistema el
registra. Diverses consultes injustificades
aixequen sospites»,
explica el subinspector Albert
Soriano, responsable de la seguretat.
El seu equip ha detectat
consultes de noms de persones
que han aparegut als diaris. Els
agents saben que no poden utilitzar
la informació


< Anterior   Següent >
webpolicial » Inici arrow Funció pública i Seg. laboral arrow 102 municipis accedeixen al fitxer policial dels Mossos
Go to top of page