Mossos farà un tractament més inclusiu dels delictes d'odi i discriminació PDF  | Imprimir |  E-mail
dimarts, 04 maig de 2010
Redacció │ Barcelona

Segons s'ha pogut saber arran de la filtració del nou protocol en un blog, els mossos han canviat radicalment l'enfoc envers els delictes d'odi i discriminació. Fins ara a la Policia de la Generalitat només existia un protocol per a delictes homofòbics, fet que va fer aixecar crítiques al no fer-lo extensiu a altres formes de discriminació. Amb aquest canvi la policia de la Generalitat es situa al nivell de les policies europees, les quals realitzen un tractament integral dels delictes motivats per odi.

Descarrega el document

Tractament penal únic

Un cop publicat l'anterior protocol per a delictes homofòbics, diferents sectors de la judicatura i associacions de policies el van qüestionar per ser excloent de les discriminacions racials, religioses o ideològiques. O el que és el mateix, s'exigia tants protocols com problemàtiques discriminatòries.Articles penals vinculats:

  • 22.4 Agreujant genèrica discriminació
  • 173. 1 Integritat moral
  • 314 Discriminació laboral
  • 510 Incitació a l'Odi
  • 511 Denegació servei públic
  • 512 Denegació de prestació comercial
  • 525 Escarni als practicants d'una religió


Finalment, tenint en compte que la legislació penal fa un tractament absolutament integral d'aquest tipus de delictes, i tenint en compte que les víctimes d'aquests delictes pateixen una victimització semblant pel fet de que són atacades per ser com són, la policia de la Generalitat ha optat per corregir el seu enfoc inicial amb l'aprovació del nou protocol.

Instrucció de no-discriminació i igualtat de tracte

Pel que fa la Guàrdia Urbana de Barcelona, des de l'any 2006 compta amb una Instrucció que recull els atemptats a la dignitat de les Ordenances Municipals, i que l'any 2008 es va complementar amb una nova per tal d'evitar actituds discriminatòries en espais públics i fomentar la igualtat de tracte entre tots els ciutadans. Alguns paràgrafs d'aquesta instrucció han estat recollits al nou text de Mossos d'Esquadra.

L'any 2009 la GUB va interposar 98 denúncies administratives per comportaments discriminatoris, fet que va suposar sancions de fins a 2500 euros per als infractors.

< Anterior   Següent >
webpolicial » Inici arrow Funció pública i Seg. laboral arrow Mossos farà un tractament més inclusiu dels delictes d'odi i discriminació
Go to top of page