El Consell de la Policia tomba el codi d'ètica de Villarejo i Interior l'imposarà per decret PDF  | Imprimir |  E-mail
dimarts, 27 abril de 2010
El Punt, Adrià Gala

El Consell de la Policia de Catalunya, format a parts iguals per membres de sindicats dels Mossos d'Esquadra i del Departament d'Interior, entre ells alguns comandaments del cos, va rebutjar ahir per àmplia majoria la proposta de Codi d'Ètica impulsat pel Comitè d'Ètica, dirigit per l'exfiscal Carlos Jiménez Villarejo. En una votació secreta, sol·licitada pels sindicats, 23 dels 32 membres del consell van votar en contra del projecte ètic i només 4 van fer-ho a favor. Tot i l'ampli rebuig del consell, el Departament d'Interior va assegurar ahir que no aturarà el procés perquè el codi sigui aprovat a través d'un decret del govern, ja que la votació d'ahir no era vinculant. Els sindicats van anunciar que es convocaran manifestacions si Interior tira endavant el projecte.

El Consell de la Policia va rebutjar ahir de manera clara i contundent la proposta de codi d'ètica impulsada per l'exfiscal Carlos Jiménez Villarejo i el Comitè d'Ètica sota el paraigües del Departament d'Interior. En una votació secreta demanada pel Sindicat de Policies de Catalunya (SPC) durant la presentació del reglament del projecte d'ètica, 23 dels 32 membres del consell –format per 16 representants sindicals i 16 membres escollits per Interior, entre ells alguns comandaments de la policia catalana, com el comissari Josep Milan, actual subdirector operatiu del cos, i el secretari de seguretat pública, Joan Delort– van votar en contra del projecte ètic i només 4 van votar-hi a favor (la resta, dues abstencions i un vot en blanc), i van fer evident que el projecte ètic no agrada a bona part dels agents que formen la policia catalana i fins i tot, sorprenentment, a certs sectors del departament.

Tot i l'ampli rebuig al projecte per part del consell, Interior ja va assegurar ahir que no aturarà el procés perquè el codi sigui aprovat a través d'un decret del govern pròximament, ja que la votació d'ahir no tenia caràcter vinculant. Tot i això, fonts d'Interior van lamentar el rebuig del consell policial i van recordar que el reglament de codi d'ètica presentat ahir incorporava «esmenes redactades pels mateixos sindicats». «Durant un any hem anat recollit les seves opinions, modificant si calia el projecte, i ara hi voten en contra», es queixaven. Les mateixes fonts van recordar que la creació d'un codi ètic és una recomanació de les institucions europees a la policies perquè dota d'un codi «no sancionador» en el que es recullen els principis ètics de la policia «vers els ciutadans i vers la policia».

Per la seva banda, els sindicats van mostrar ahir satisfacció pel resultat de la votació i van avançar que estan disposats a convocar «manifestacions unitàries» si el departament continua amb la idea de tirar endavant el projecte. «Amb quina legitimitat poden continuar amb aquest projecte amb només quatre vots a favor?», es preguntaven des del SPC, que demana la dimissió de Villarejo i coincideix amb els altres sindicats en assenyalar com a «històric» el dia d'ahir. «És la primera vegada que el consell tomba una proposta del Departament d'Interior», asseguraven des del SAP-UGT.

Tots els sindicats dels Mossos d'Esquadra sempre s'han mostrat contraris al projecte de codi d'ètica, ja que consideren que és «innecessari» i altament «fiscalitzador» de la feina policial perquè regula tasques operatives de la policia, com ara l'ús de les pilotes de goma, que segons la normativa ètica només s'acceptarien «com a últim recurs» en les manifestacions contràriament a les instruccions internes del cos. El secretari general del departament, Joan Boada, ha liderat en els darrers mesos les negociacions amb els sindicats, però finalment no ha aconseguit arribar a un acord.

< Anterior   Següent >
webpolicial » Inici arrow Funció pública i Seg. laboral arrow El Consell de la Policia tomba el codi d'ètica de Villarejo i Interior l'imposarà per decret
Go to top of page