Dèficit, acomiadament de policies i model policial PDF  | Imprimir |  E-mail
dimarts, 20 abril de 2010
Editorial

Image

El passat dia 8 d'abril vaig assistir a una reunió a la seu de la Garda, la policia nacional Irlandesa. Només arribar, un dels companys em comentava que feia dos mesos que els aplicaven a tots i cada un dels policies la reducció del 15% del sou, en el marc del pla del Govern per a la reducció del dèficit. Aquí en canvi, els darrers dos anys hem tingut augments de fins al 7% els darrers dos anys, segons les categories.

A casa nostra, la Ministra d'Economia planteja disminuir a la mínima expressió la taxa de reposició de funcionaris jubilats -només s'ocuparà una de cada deu places vacants. És realment aquesta una bona solució per millorar l'eficiència i reduir la despesa als serveis públics ?

A llarg plaç seria una bona solució afrontar d'una vegada la reforma del model policial espanyol, immobilitzat des de l'any 1986, optimitzant recursos i acabant amb duplicitats de serveis prestats fins a sis cossos de policia de les diferents administracions territorials, agència tributària i Ports de l'Estat.

En funcions molt especialitzats és comprensible certs serveis específics, però en la protecció de béns i persones no podem continuar en l'atomització del servei; fet que es tradueix en nivells de qualitat inferiors, en més víctimes, major victimització, i en una prestació ineficient d'una de les responsabilitats més importants de les administracions: garantir la seguretat com a condició per al lliure exercici dels drets i les llibertats.

ImageCrec que on es precisa una intrervenció més urgent és pel que fa la prestació del servei bàsic de policia. Per entendre'ns, tot el que implica l'atenció directa al ciutadà, el patrullatge, la resposta a demandes de serveis urgents. Al conjunt del país s'estan dilapidant mil.lions d'euros en una prestació difusa i descoordinada, i sense que hi hagi cap justificació tècnica i precisa en que es pugui fonamentar. Avui per avui, com a mínim en cada territori hi ha almenys dos administracions que patrullen carrers

En àmbit català preocupa el fet que continuem desplegant mossos sense que s'hagi perfilat de forma clara el sentit que té disposar de cossos de policia local simultàniament amb mossos a l'hora de prestar el servei bàsic de policia. A banda de la qualitat del servei prestat, considero molt preocupant que cas d'una reforma del model centenars de companys es vegin forçats a abandonar la carrera policial per una mala planificació del sistema.

No es tracta d'un escenari ficció, és el que ha passat als Països Baixos o a Bèlgica quan al 1992 i al 2001 van revisar el model de policia, on van ser acomiadats més de tres mil policies en la reforma del seu model.

Crèdit foto : A. Higuera
< Anterior   Següent >
webpolicial » Inici
Go to top of page