Crònica Fòrum Llei Policia: les dificultats de quadrar el cercle PDF  | Imprimir |  E-mail
divendres, 03 juny de 2005
El Punt

TURA SOLER.
Assistir a les jornades que es feien ahir a Blanes sobre la futura llei de policia de Catalunya, organitzades pel Fòrum de Seguretat de Catalunya, és com viure un déjà vu, per la sensació permanent que tot allò ja s'ha viscut. El conseller de torn, en aquest cas Montserrat Tura, que en els programes s'anunciava que hi assistiria, s'excusa per la seva absència, com en tantes altres ocasions han fet consellers que l'han precedit. Orfes de consellera, els protagonistes que seuen a la presidència repeteixen aquell discurs tantes vegades pronunciat i escoltat: que la prioritat és donar servei al ciutadà, que els ciutadà no entén de cossos ni d'uniformes, que es tracta de millorar la percepció de seguretat i, és clar, que cal sumar esforços i que Mossos i policies locals naveguen en el mateix vaixell.

En aquesta ocasió, l'alcalde de Blanes, Josep Marigó, va adornar el discurs admetent les dificultats de «quadrar un cercle, que sempre serà rodó» i els avantatges que sempre agafen els mafiosos davant la policia, per apostar per fer canvis legislatius prou àgils per avançar al mateix ritme que els dolents. Els propòsits, almenys de paraula, són clars i s'han donat casos «romàntics i bucòlics» (en boca del coordinador de les policies locals, Carles Sánchez), en referència a l'idil·li que Mossos i municipals mantenen a Mataró. Però les dificultats apareixen quan es planteja estandarditzar una coordinació entre el gran cos dels Mossos (que aviat superarà els 15.000 agents) i cadascuna de les 203 policies locals (que en total sumen 9.000 agents). Mai serà el mateix la convivència entre els Mossos i una policia de 100 agents que la cohabitació amb un cos de policia de sis municipals. Tothom coincideix que ara és un bon moment perquè s'està elaborant la futura llei que ha d'ordenar tot aquest món de dispersió i el pragmàtic Josep Palouzié, cap de la policia de Girona, va aportar una llista de solucions per incorporar-hi. L'esborrany de la llei, però, ningú admet haver-lo vist. Serà difícil quadrar el cercle.


Els ciutadans no entenen d'uniformes

Ahir es van celebrar a Lloret de Mar unes jornades sobre seguretat, en què es va posar èmfasi en la necessitat de coordinar els Mossos i els municipals. També es va debatre sobre la futura llei de policia de Catalunya (28.5.2005).

«Els ciutadans no entenen d´uniformes i menys quan estan atabalats enmig d´un incident. L´únic que volen és que un policia, ja sigui un municipal o un mosso, els ajudi.» La frase és de l´alcalde de Mataró, Joan Antoni Barón (PSC), i resumeix a la perfecció la filosofia d´unes conferències sobre seguretat que ahir es van celebrar a Lloret de Mar. És a dir, tant la policia de la Generalitat com les policies municipals, s´han de coordinar molt més i han de treballar plegats. Precisament, el títol de les jornades, organitzades pel Fòrum de Seguretat de Catalunya, era La futura llei de policia de Catalunya, una llei que en aquests moments planifica Interior i que ha de definir més clarament els criteris dels dos cossos policials, les seves competències i altres aspectes. Alguns polítics municipals consideren que aquesta llei «és una oportunitat històrica per dotar la policia local del paper que li pertoca».

El secretari general de Seguretat Pública, Joan Delort, va recalcar ahir la importància d´aquesta llei, tot i que no va entrar a fons en les seves aplicacions. Més aviat van ser els alcaldes i alguns comandaments presents a les jornades els que van exigir que aquesta legislació sigui concisa, sobretot pel que fa al paper de les policies. «Espero que deixi les coses clares», va demanar el cap dels municipals de Girona, Josep Palouzié; o «s´han de definir les competències i evitar la duplicitat d´actuacions que, a vegades, es produeixen», va apuntar l´alcalde de Lloret de Mar, Xavier Crespo (CiU).

Les jornades es van celebrar durant tot el dia d´ahir a Lloret de Mar i dijous vinent continuaran a Blanes. En aquest cas, hi ha prevista la presència de la consellera d´Interior, Montserrat Tura, i també del director general de Seguretat Ciutadana, Jordi Samsó.

Crítiques al desplegament a Barcelona

En els últims mesos, diversos alcaldes de les comarques gironines han reclamat més presència dels Mossos d´Esquadra, però la consellera d´Interior sempre els ha respost que hauran de tenir paciència fins que s´acabi el desplegament. Ahir aquest tema va tornar a sortir en una de les taules de debat. L´alcalde de Tordera, Joan Carles Garcia (CiU), va assegurar que la població del seu municipi ha crescut molt, i que no hi ha prou mossos. Segons Garcia, el desplegament a Barcelona ha fet que molts pobles perdin agents, i que els municipals s´hagin de multiplicar. Garcia considera que aquesta situació també es produeix a Blanes, Lloret i Tossa. El secretari general de Seguretat Pública, Joan Delort, va mantenir que el desplegament no ha perjudicat ningú i que en algun lloc només falta un 5% d´agents per arribar a la plantilla completa.

MARC BATALLER.
< Anterior   Següent >
webpolicial » Inici arrow Funció pública i Seg. laboral arrow Crònica Fòrum Llei Policia: les dificultats de quadrar el cercle
Go to top of page