Les policies locals reflexionen sobre el seu paper dins del sistema de seguretat PDF  | Imprimir |  E-mail
dijous, 05 novembre de 2009
Redacció │ Barcelona

Les jornades de l’Associació de Caps i Comandaments de Policia Local de Catalunya evidencien la manca de suport a les policies locals per part del sistema de seguretat pública de Catalunya - Xavier Martorell, que va ser Director General de Seguretat Ciutadana, denuncia que el sistema policial català ha entrat en crisi

Avui ha tingut lloc a Badalona, sota el títol de “El nou escenari de les policies locals: funcions, formació i finançament” la XXXVII conferència organitzada per l’Associació de Caps i Comandaments de Policies Locals de Catalunya (ACCPOLC). Tot i el títol, la major part de les intervencions han tingut com a eix vertebrador el finançament de la policia local dins del sistema de seguretat. Així, les ponències de José María Mainar, subinspector de la Policia Municipal de Murcia, i de José Fco. Cano, oficial jefe de la Policía Municipal de Fuenlabrada, van explicar les experiències promogudes a les seves respectives Comunitats Autònomes per tal de potenciar i finançar els cossos de policia local (BESCAM a la Comunitat de Madrid i UESCAM a la Comunitat de Múrcia).

A part d’una certa enveja, reconeguda unànimement per la majoria dels assistents (principalment provinents del mon local), són interessants les reflexions i les lectures que se’n desprenen d’aquests dos models, clarament diferenciats del de Catalunya.

  • Una reflexió és evident: aquestes Comunitats han pogut invertir a les seves policies locals i al seu incipient sistema autonòmic de seguretat, en absència d’un cos propi de policia autonòmica, com és el cas de Catalunya. Amb el afegit, aquí, de que es tracta d’una policia que ha estat en ple desplegament territorial i competencial.
  • Els projectes de BESCAM i de UESCAM deriven de la necessitat d’incrementar la seguretat ciutadana en les seves respectives Comunitats Autònomes, des del convenciment que l’actuació de primer nivell, la bàsica, que s’hi dóna des dels municipis, és fonamental per millorar la seguretat objectiva i la sensació de seguretat. A Catalunya, realitats semblants, han dut als ajuntaments, en els darrers temps a incrementar les seves plantilles i a multiplicar els seus serveis, sense cap contraprestació a canvi per part dels titulars primers de les competències de seguretat pública. En aquesta línia, en la presentació de les jornades, el Cap de la Guàrdia Urbana de Barcelona i president de l’ACCPOLC, Xavier Vilaró, ja va manifestar l’esforç que els ajuntaments estan fent per mantenir i incrementar les plantilles i els serveis de policia local.
  • El Cap de la Policia Municipal de Fuenlabrada, en el context de valoració altament positiva de la BESCAM, ha reconegut alguns dels defectes del projecte, com ara – i això feia pensar en casa nostra – que la dificultat del sistema en aportar tants contingents de nous policies, amb els riscos de que alts percentatges de plantilla amb poca experiència professional. També raonava sobre la manca d’objectius concrets, en alguns casos, en aquests increments d’efectius (que en alguns casos a duplicat i triplicat plantilles).


Els regidors responsables de seguretat de quatre municipis de Catalunya (Lleida, Sabadell, Badalona i Sant Cugat del Vallès) han participat en una de les meses de la conferència. Especialment interessant ha resultat la intervenció de Xavier Martorell, actual regidor de Sant Cugat, donat el seu recent passat com a Director General de Seguretat Ciutadana durant l’època Pomés, amb importants responsabilitats en el model de desplegament i disseny de l’actual sistema de seguretat de Catalunya. Xavier Martorell ha manifestat que el sistema, en el seus tres nivells (estatal, autonòmic i local) està en crisi i, a preguntes sobre l’avantprojecte de Llei del Sistema de Policia, ha declarat que és un projecte de llei dolent.

Sobre l’avantprojecte de Llei del Sistema, tots quatre regidors, l’han criticat. Per manca de consens amb la Federació i l’Associació de Municipis, per un excés de protagonisme i intervencionisme de la Generalitat, per la subordinació de les Administracions Locals a la Generalitat i de les policies locals a la Policia de la Generalitat...

La conferència també ha comptat amb la participació del catedràtic en dret administratiu i impulsor de l’Escola de Prevenció i Seguretat Integral de la UAB, Manuel Ballbé. La seva aportació al debat, ha partit de la idea de seguretat humana, un concepte de seguretat que implica a molts més actors que no només la policia, on els cossos de policia local en particular i les comunitats locals en general, hi juguen un paper fonamental. És difícil però, sintetitzar en una ressenya la riquesa dialèctica i la lucidesa intel·lectual de la intervenció del professor Ballbé, qui ha construït un discurs sobre seguretat parlant del poder de l’afecte, del paper de les dones o de les oportunitats que representa l’experiència de la gent gran.

Per últim, esmentar que l’acte de l’ACCPOLC ha servit de marc de la signatura del conveni d’associació entre l’CCPOLC i la UNIJEPOL, la seva homòloga espanyola.

En línies generals, un èxit d’assistència i una oportunitat més per reflexionar tots plegats sobre l’actual sistema de seguretat pública de Catalunya i,en especial, sobre el paper de les policies locals dins del sistema.

< Anterior   Següent >
webpolicial » Inici arrow Funció pública i Seg. laboral arrow Les policies locals reflexionen sobre el seu paper dins del sistema de seguretat
Go to top of page