Cooperació internacional PDF  | Imprimir |  E-mail
dimecres, 14 setembre de 2005
Índex
Cooperació internacional
Interpol
Europa
UN Civpol
OSCE
Directori Web

L'any 1971 sorgeix Grup Pompedu, de constitució semiclandestina i sense base jurídica, es tractava d'una élit policial d' intercanvi d' informació. Aquest grup també es va manifestar insuficient, proposant els anglesos un nou Grup de coordinació policial contra-terrorista, conegut com a Grup de Trevi. Era un grup inter-governamental en el que no participaven institucions de la Unió Europea.

Amb la promulgació del Tractat de la Unió Europea a Mäastrich el 1992, s' introduia un nou concepte, el de la ciutadania europea, que preveia, entre d' altres mesures, la lliure circulació dels nacionals entre els Estats membres. Això implicava la necessitat d' una sèrie de mesures compensatòries, sobretot en el camp policial. Així es va ampliar Trevi, fixant grups permanents de treball.

  • Terrorisme
  • Radicalisme
  • Extremisme
  • Violencia
  • Internacional

El Grup cada vegada és més substancial, però sense substrat jurídic ni orgànic. Al 1990 en una reunió a Dublin s' estableix el Programa d' acció relatiu al reforç de cooperació en matèria de policia. Al mateix temps s' hi associen Àustria, Canada, EUA i el Marroc. Aleshores Trevi comptava amb els següents grups de treball:

G1 (1976) Terrorisme

G2 (1976) Violència a l' esport; Ordre públic

G3 (1985) Crim Organitzat, Tràfic de drogues

G4 (1988) Trevi 92; Analitza conseqüències derivades Acta Única

El Grup Trevi 92 treballava concretament en definir com havia de ser l' espai policial europeu. Amb l' entrada en vigor del Tractat de Mäastrich, desapareix Trevi per donar el relleu a EUROPOL i als mecanismes operatius policials previstos al Tractat SCHENGEN.

SCHENGEN és un acord internacional amb característiques pròpies d'un conveni marc. Inicialment s' hi van incorporar el 14 de Juny de 1985, França, Alemanya, Bèlgica, Holanda i Luxembourg. Més endevant, Itàlia (1990), Portugal i Espanya (1991), Grècia (1992) i Àustria (1994). El text de l' acord i el conveni d' aplicació recullen instruments operatius policials com l'establiment de comissaries de policia conjunta entre dos països, o la "cinematogràfica" persecució en calent de criminals. Així mateix estableix les bases del Sistema d'Informacó de Schegen, embrió del de Europol, i també preveu mesures control de la lliure circulació de ciutadans no comunitaris per la Unió, en relació visats, i també recull aspectes de política envers refugiats i col.laboració en matèria de justicia penal.

El 2 de Juny de 1993, en un acord ministerial sense participació d' instàncies europees, es va establir la European Drugs Unit, un grup semi-operatiu policial que es dedica principalment a la persecució del Tràfic d' estupafaents, vehícles robats, pornografia infantil i Pedrastria (a causa de la recent alarma social). Aquesta persecució es fa a través de la coordinació de les diferents policies europees, i mitjançant l ' intercanvi d'informació.

Així doncs la oficina europea de policia -EUROPOL- s' ha format a partir del EDU i del SIS (Sistema d' Informació Schengen). Si bé actualment es descarta la opció de dotar a l' europol d' agents amb jurisidicció al conjunt de la Unió, sembla que la tendència d' acord amb el gran desenvolupament de la UE sigui aquesta.webpolicial » Inici arrow Cooperació internacional
Go to top of page