Cooperació internacional PDF  | Imprimir |  E-mail
dimecres, 14 setembre de 2005
Índex
Cooperació internacional
Interpol
Europa
UN Civpol
OSCE
Directori Web

El 1914 es van reunir a Monaco en el marc de la primera conferencia internacional de policia, les policies de 7 països europeus, 4 de llatino-americans i 1 d' extrem-orient. Però no és fins l'any 1923 a Viena quan sorgeix la International Criminal Police Comission. De nou, amb la IIa Guerra Mundial es posposa qualsevol reunió policial, i això s' agreuja per la utilització política per part dels Nacis dels arxius de la ICPC, on constaven dades com l' orientació sexual, política i étnia.

ImageEl 1946 es va reconstituir ICPC que passa a denominar-se International Criminal Police Organization, sigles OIPC - ICPO, mundialment coneguda com INTERPOL. Aquesta reconstitució no va ser pas fàcil, i fins als anys 80 encara es dubtava molt sobre si Interpol tenia o no voluntat democràtica, ja que segons sembla ha acollit entre els seus alts comandaments coneguts antics nacis.

Avui dia el substrat jurídic d'INTERPOL són una sèrie d'estatuts interns, que no acords internacionals, fet que ha provocat que alguns autors hagin dubtat de la seva legitimitat. Té la seva Secretaria General i el Comité executiu a Lyon.

Per contra del que creu molta gent, INTERPOL no és un cos de policia i per tant no disposa d' agents com a tals. Cada Estat associat a INTERPOL posa a la seva disposició una oficina nacional, que fa d' enllaç amb la central i la resta d' oficines nacionals. El funcionament és molt simple. D'una oficina nacional s' envia un avís (sobre persona desapareguda o deliquent fugitiu, per exemple) a l' oficina central, i aquesta el tramet a la resta d'oficines nacionals de l' àmbit geogràfic d' influència al país emissor de l'avís.

Als anys 70 INTERPOL va optar per no tractar temes de terrorisme, ja que ho considerava un tema polític (o eren terroristes contra Estat o terroristes independentistes). Això va provocar el sorgiment d' una sèrie de grups que pretenien donar cobertura a aquests problemes.webpolicial » Inici arrow Cooperació internacional
Go to top of page