Els Mossos creen una unitat que aspira a vigilar el litoral PDF  | Imprimir |  E-mail
dilluns, 12 setembre de 2005
• Defensen controlar les 12 primeres milles, que ara depenen de la Guàrdia Civil
• El cos estrenarà un grup subaquàtic amb 10 bussos i seu a Sabadell


MAYKA NAVARRO
BARCELONA

Els polítics tenen l'última paraula, però mentre discuteixen, els Mossos d'Esquadra estan creant el seu nou Grup Subaquàtic. Aquesta unitat marítima de bussos treballarà en aigües continentals --rius, embassaments, canals, preses i altres--, però també aspira a poder patrullar i actuar a les primeres 12 milles del litoral català, que estan considerades aigües interiors segons la legislació vigent.
El litoral català ha estat vigilat i controlat tradicionalment per la Guàrdia Civil, que recentment ha reforçat la seva unitat específica amb la compra de noves embarcacions. Salvament Marítim també treballa a Catalunya, però específicament en aigües territorials. Els responsables dels Mossos d'Esquadra consideren que, com a cos que en un futur tindrà plenes competències en seguretat a tot el territori català, el seu territori també inclou les aigües continentals i les 12 primeres milles del litoral.

"No es tracta d'excloure ningú. Es tracta d'assumir un treball policial que entenem que ens correspon a nosaltres", va indicar un responsable dels Mossos d'Esquadra. Al País Basc, per exemple, l'Ertzaintza ja fa més de 15 anys que va assumir totes les tasques policials de rescat i de salvament que es fan en qualsevol aigua, tant si és interior com marítima. De moment, el primer objectiu és crear el futur Grup Subaquàtic, especialitat que va ser aprovada en l'últim Consell de la Policia del 29 de juliol.

FORMACIÓ ESPECÍFICA

El subinspector Jordi Marín estarà al capdavant de una desena de mossos, que hauran de passar unes proves de selecció i un curs específic de formació. La policia autonòmica elabora un temari de formació per a tasques de busseig relacionades directament amb treballs policials.

"Ja fa mesos que visitem, escoltem i veiem la bona feina que a Catalunya fan els bussos de la Guàrdia Civil, dels Bombers de la Generalitat i dels Bombers de Barcelona. N'aprenem de tots ells", va assegurar Marín. El subinspector no creu que l'aparició dels bussos dels Mossos pugui crear cap conflicte. "Estem parlant d'unitats molt especialitzades, amb molta feina. Com més siguem sota l'aigua, molt millor", va detallar.

A falta de l'elaboració i aprovació d'un protocol d'actuació amb els Bombers i la Guàrdia Civil, Marín especifica que al territori que depèn dels Mossos els bussos s'encarregaran, per exemple, del rescat de cadàvers. La recuperació d'una arma llançada a un riu o al mar, i fins i tot d'objectes robats, serà responsabilitat dels bussos dels Mossos d'Esquadra. El futur grup, centralitzat, tindrà la seva base a les noves dependències que s'estan construint a Sabadell.
La unitat comptarà amb dues embarcacions semirígides que puguin ser desplaçades per carretera i una llanxa més petita.


Noticia publicada a la pàgina 36 de l'edició de 9/12/2005 de El Periódico - edició impresa


< Anterior   Següent >
webpolicial » Inici
Go to top of page