ICV vol que el cos d'honor dels Mossos no porti pistoles en la pròxima Diada PDF  | Imprimir |  E-mail
dilluns, 12 setembre de 2005
Defensen que «poden fer el mateix sense armes» perquè és «una festa cívica i popular»

ALBERT SEGURA. Barcelona

ICV vol que en la pròxima Diada els agents del cos d'honor dels Mossos d'Esquadra que participin en la celebració institucional al parc de la Ciutadella no portin pistola. Iniciativa accepta que els mossos formin i desfilin entenent que «no fan una exhibició de força, sinó un acte d'honor a la senyera i a les institucions», va explicar ahir la portaveu ecosocialista, Dolors Camats. Però l'Onze de Setembre és «una festa cívica i popular», i els agents «poden fer el mateix sense armes», va dir.

Tot i dur uniforme de gala, diumenge, al parc de la Ciutadella, els agents portaven la mateixa pistola que tenen assignada normalment, segons va informar ahir un portaveu dels Mossos d'Esquadra. En l'ofrena floral al monument de Rafael Casanova que el govern havia fet hores abans, però, els agents vestits de gala no duien arma curta, sinó fusell. El decret 184/1995 regula que, amb l'uniforme tradicional de gala, els mossos d'esquadra hauran de dur barret de copa amb escarapel·la de Catalunya a la banda esquerra -fins el 1983 duien una insígnia amb la bandera espanyola-, guants blancs, un cordó blanc de 90 centímetres que penjarà de la dreta del cinturó -que es feia servir de manilles- i espardenyes de veta blava de cànem trepat. També estableix que l'arma que es porta en la formació d'honors és un fusell marca Corunya model FR8 del calibre 7.62. Aquestes armes pertanyien a les forces armades, però estaven cedides al cos de Mossos de la Diputació, quan aquest encara depenia orgànicament de la Capitania General de Catalunya -després, aquesta cessió ja va ser definitiva.

Iniciativa no vol ni pistoles ni fusells. Camats va valorar «molt satisfactòriament» la celebració institucional de la Diada organitzada conjuntament pel govern i el Parlament.


Ara ja és «prou digne»

Ara que l'acte és «prou digne, prou satisfactori», va dir Camats, ICV demanarà «estabilitat» i «que l'any vinent no és reobri la polèmica». Per Camats, la Diada ha estat un «èxit» perquè «el caràcter d'unitat exhibit entre els partits» ha frustrat «els intents de deslluir» la jornada. Tot i això, hi ha «elements a polir», com ara «que els mossos que participin en la desfilada no vagin armats, ja que és innecessari». Als ecosocialistes no els entusiasma que els mossos formin en l'acte institucional, però no s'hi han oposat i ho accepten perquè no té res a veure amb l'«exhibició de força» que es pot veure en desfilades de l'exèrcit espanyol com la del 12 d'octubre, sinó que ho veuen com un reconeixement de la policia de Catalunya a la senyera i a la Generalitat i el Parlament.

Camats va criticar, després de la reunió de la secretaria política d'ICV, els que creuen «tenir el dret d'exclusivitat» dels símbols, les dates i els espais per xiular o provocar incidents al Fossar de les Moreres, al parc de la Ciutadella i a l'estàtua a Rafael Casanova. «Són una minoria i cada vegada menys», va afirmar.
< Anterior   Següent >
webpolicial » Inici
Go to top of page