«la policia va actuar de manera estúpida» PDF  | Imprimir |  E-mail
diumenge, 26 juliol de 2009
Redacció │ Barcelona

ImageAquesta frase dita pel President dels Estats Units en relació a la detenció d'un amic seu ha provocat una de les polèmiques més fortes des de que va iniciar la legislatura. Fortament sensibilitzat amb el fet racial, ja com a senador va impulsar una llei per la qual calia emplenar un estadístic associat a qualsevol denúncia de trànsit per comprovar si les minories racials eren més denunciades. La llei s'incompleix en el 40% de cossos de policia.

El president dels EUA, Barack Obama, va admetre ahir públicament que hauria d'haver utilitzat unes altres paraules per la detenció injustificada d'un professor negre de Harvard a la porta de casa seva per un agent blanc.

El president dels EUA va voler aclarir que amb la seva elecció de paraules havia fet la impressió que «maleïa el departament de policia de Cambridge o el sergent James Crowley», que és qui va fer la detenció i al qual va acusar d'haver «actuat estúpidament» amb l'arrest del professor. Obama no només va disculpar-se per no haver sabut triar les paraules apropiades, sinó que també va voler deixar clar que considera que Crowley és un «magnífic oficial de policia», i va insinuar la possibilitat que faci una compareixença a la Casa Blanca amb el sergent quan va informar que l'havia convidat per compartir junts «unes cerveses». La sorprenent aparició del president dels EUA per reconèixer el seu error es va produir només unes hores després que les autoritats del sindicat de policia de Cambridge li haguessin exigir una disculpa pública. El president de l'associació d'agents de la localitat, Steven Killian, argumentava que els policies de Cambridge «no són estúpids» i estan «molt orgullosos de poder representar el departament».

El debat racial

El mateix sergent que va fer la detenció va comparèixer davant la premsa per assegurar que la seva actuació no havia estat motivada pel fet racial, sinó que s'havia limitat a complir la llei quan es deté una persona forçant la porta d'entrada d'una casa, que no és res més que comprovar la seva identitat. Les paraules d'Obama qualificant d'«estúpida» l'actuació de l'agent va fer revifar el debat sobre la persistència del racisme als EUA i els abusos policials, que el portaveu de la Casa Blanca va intentar silenciar immediatament restant importància a les paraules del president, però va ser inútil. La policia volia que fos el mateix Obama qui demanés públicament disculpes.

Falta de diplomàcia

El president dels EUA va admetre que no coneixia tots els detalls de l'operació, que el professor era un bon amic seu i que hauria d'haver sabut «triar millor» les seves paraules. I és que el que hauria pogut ser una simple anècdota es va acabar convertint en un debat nacional per les paraules d'Obama qualificant d'«estúpida» l'actuació del policia i denunciant que l'arrest del professor demostrava que la «raça continua sent un factor de discriminació en la societat nord-americana». Però Obama va anar fins i tot més enllà i va dir que aquest tracte desigual no només el pateixen els negres, sinó que també hi ha una llarga llista de detencions injustificades de negres i llatins per part de la policial. Tot va passar fa deu dies, quan Henry Louis Gates Jr, un respectat professor de Harvard, afroamericà resident a Cambridge (Massachusetts), intentava entrar a casa seva. Quan va anar per obrir la porta es va adonar que s'havia deixat les claus, i va forçar la porta per entrar. Un veí va veure el forcejament i va avisar la policia pensant-se que es tractava d'un lladre. Un agent va anar a la casa i va detenir el professor. Tot i que aquest li va mostrar la documentació que acreditava que era casa seva, l'agent se'l va endur a comissaria i el va posar en llibertat l'endemà després de comprovar que deia la veritat. L'incident va aparèixer a la premsa, i les organitzacions de drets civils es van mostrar indignades per l'actuació de l'agent. Indignació a la qual es va afegir Obama.

< Anterior   Següent >
webpolicial » Inici
Go to top of page