H1N1, salut pública, seguretat ciutadana i Drets Humans PDF  | Imprimir |  E-mail
dissabte, 18 juliol de 2009
D. Tarantola, University of New South Wales, Sidney, Austràlia

Image

Fins a quin extrem poden els Estats limitar o denegar els Drets i les Llibertats fonamentals quan es donin brots infecciosos greus, especialment quan aquest puguin ser desconeguts per la ciència mèdica?

Emergències de Salut Pública com la recent Grip A (H1N1), la Síndrome Aguda de Respiració Greu (SARS), així com diferents formes de bioterrorisme, requereixen accions i decisions ràpides, racionals, efectives i proporcionades. Una resposta minimalista pot conduir en un fracàs en la contenció o prevenció dels danys de la salut pública, i una de maximalista, pot portar a l'alarmisme, la inestabilitat social i econòmica, i la desconfiança en els poders públics.

El Consell Econòmic i Social de les Nacions Unides va adoptar una sèrie de principis fixant la legitimitat de les derogacions i/o restriccions dels Drets Humans en situacions d'emergència sanitària. Els principis de Siracusa estableixen que tota restricció ha de ser feta d'acord amb la llei; en interès d'un objectiu legítim; en la forma menys intrusiva o restrictiva possibles; sense aplicacions arbitràries o discriminatòries; i subjectes a una tutel.la judicial. Cal en definitiva que qualsevol restricció dels Drets Civils i llibertats políques estiguin fortament limitades i justificades per l'Estat.

Els Drets Humans són essencials en la protecció d'individuals i comunitats en èpoques d'emergències sanitàries. El desconeixement mèdic dels efectes d'una nova infecció dificulta les accions a prendre i subratllen la necessitat d'assegurar la transparència en la presa de decisions.

Mentre es continua atacant el nou front obert per H1N1, les autoritats nacionals i internacionals han de respectar el marc normatiu de Dret Humanitari i els Principis de Siracusa. La seva aplicació no evitarà només problemes col·laterals no desitjats, sinó que afavorirà la creació de sinergies desitjables entre la salut pública, els Drets Humans i la bioètica.

< Anterior   Següent >
webpolicial » Inici
Go to top of page