La crisi causa un augment de suïcidis PDF  | Imprimir |  E-mail
dimecres, 08 juliol de 2009
Redacció │ Barcelona

ImageLa crisi econòmica té moltes conseqüències negatives, una de les quals és l'increment de suïcidis i assassinats als països afectats. L'altra cara és un descens dels accidents de trànsit. Aquesta és la conclusió d'un estudi que publica avui la revista The Lancet en la seva edició digital, que recomana l'aplicació de polítiques efectives de formació i de reinserció laboral que ajudin a mitigar els efectes adversos.

Els policies són els primers en respondre en situacions de suïcidi i és important desenvolupar més tallers formatius en aquest àmbit. Així mateix es considera que la gent que es troba sota custòdia policial en cel.les experimenta un risc tres vegades superiors en tenir tendències suïcides. També s'ha detectat una especial incidència del suïcidi entre els professionals dels cossos de seguretat.

Foto: A la imatge el pont d'Auroa a Seattle, en el qual s'han instal.lat cartells i telèfons per evitar suïcidis. Aquest pont ostenta el record en número de fatalitats amb 230, segon en el rànquing després del Golden Gate de San Francisco.

Els autors de l'estudi, David Stuckler, de la Universitat d'Oxford, i Martin McKee, de l'Escola d'Higiene i Medicina Tropical de Londres, han examinat com les diferents crisis econòmiques dels últims 30 anys han afectat 26 països de la UE. Tot i que hi ha teories que sostenen que en època de crisi la gent s'inclina per estils de vida més sans, l'estudi demostra empíricament que hi ha una relació directa entre l'atur i l'augment de suïcidis i assassinats. Així, per cada 1% d'augment de la desocupació augmenten un 0,8% els suïcidis entre menors de 65 anys, mentre els accidents de trànsit baixen un 1,4%. D'altra banda, on l'atur pujava un 3% els suïcidis ho feien un 4,5%, mentre que les morts per abús de l'alcohol creixien un 28%.

Stuckler i McKee alerten que els efectes de la crisi en la salut, com ara la por o l'ansietat, poden ser duradors, cosa que pot agafar desprevingudes les autoritats sanitàries. El remei torna a ser la creació d'ocupació.

El suïcidi com un problema greu de salut pública

Image

(Infogràfic El Periódico de Catalunya)

Actualment els suïcidis es consideren un dels problemes de salut pública més greus, amb una incidència de 10 casos per cada 100.000 persones per any. Entre la població jove representa la segona causa de mortalitat i afecta especialment a la gent amb edats compreses entre els 15 i 25 anys, així com als més grans de 76 anys. L'any passat 500 persones es van suïcidar a Catalunya.

Les enfermetats mentals són un factor de risc en relació als suïcidis, afectant al 90% de les persones que ho van fer. Així mateix es considera que la gent que es troba sota custòdia policial en cel.les incrementa el risc de suïcidi fins tres vegades més que la resta de la població.

< Anterior   Següent >
webpolicial » Inici arrow Funció pública i Seg. laboral arrow La crisi causa un augment de suïcidis
Go to top of page