Clos: No és cert que hi hagi menys Guàrdia Urbana PDF  | Imprimir |  E-mail
dilluns, 12 setembre de 2005
20minutos 12/09/2005

¿Com explica la nota baixa que li posen els barcelonins?

Hem hagut de prendre decisions que no són necessàriament populars però que s’han de prendre si volem tenir una ciutat que continuï marcant línia amb un projecte contundent. Quan domina la cultura del confort o d’una certa relaxació, pertoca prendre decisions impopulars...

¿... Com crear l’àrea verda?

L’àrea verda, les instal·lacions de determinats equipaments (narcosales) i infrastructures... Això és una factura que hem de pagar.

¿Li sap greu que el Fòrum hagi passat sense pena ni glòria?

El Fòrum ha quedat amb un cert clarobscur. La gran majoria que hi va anar el va trobar excel·lent i, en canvi, hi ha hagut unes quantes persones que han mostrat una crítica molt contundent. Hem de defensar el Fòrum perquè toca els temes relevants de la convivència del segle XXI.

¿El tornaria a fer?

Sí, sí. I el tornarem a fer a Monterrey.

¿Per què l’alcalde de Barcelona va sortir el pitjor parat en la crisi del Carmel?

Què hi farem. És un preu que s’ha de pagar per la proximitat amb el ciutadà. I això que el Carmel va ser un accident en una obra per fer transport públic. I, per tant, és una contradicció dolorosa. No obstant, els afectats han acceptat la solució oferta per les Administracions.

¿Què ha passat perquè l’incivisme hagi guanyat tant terreny?

És un problema de fons que venim denunciant de fa temps. La globalització i els canvis de fons de la societat porten a una difusió de totes les modes culturals arreu del món. Això no és tan sols la immigració. És la televisió, les festes de nit, el tractat de Schengen, l’economia lliberal i la desregularització de moltes coses. Estem davant d’un canvi de fons del model de convivència. I això no ho podem regular amb els mateixos instruments que teníem abans.

¿Això ja es veia venir, no?

Sí, i tant! Per això venim demanant la justícia de proximitat, buscant un sistema de repressió de l’incivisme de l’estil anglosaxó des de fa 20 anys i hem tingut sempre reticències polítiques per adoptar aquest sistema.

¿També hi ha moltes ordenances que ja existien i que no s’han aplicat prou, no?

No hi ha prou amb les ordenances perquè el mecanisme de càstig és la multa. Si no la pots cobrar, crees una total impunitat. Per tant, s’ha d’anar a una justícia de proximitat que inclogui el procediment administratiu. Això és un canvi radical a tot el sud d’Europa.

¿Però alguna autocrítica haurà de fer, no?

Sí. No aprovar la Carta fa 20 anys, no aconseguir la justícia de proximitat, ni desplegar els mossos abans...

O que hi hagi menys Guàrdia Urbana...

Això no és cert. Si som seriosos, el que hem de corregir és la tendència a baixar la ratio de la policia en general.

¿La justícia de proximitat es podria aplicar l’estiu vinent?

Sí.

¿I a la pràctica, com acabarà un incívic?

Doncs detingut i passant una o dues nits a la comissaria si ha fet una pintada.

¿També se’l podrà embargar?

Al final, els temes econòmics no són l’única pena. A Nova York et detenen i et porten davant del jutge.

¿Aquest hauria de ser el model?

Sí. Hi ha d’haver una evolució cap als models de les democràcies amb més experiència.

¿Això no és un retrocés social?

No es pot tenir tot a la vida. No es pot ser Zuric i Sevilla a l’hora. No podem creure innocentment que tothom es comportarà cívicament. Sabem d’entrada que hi ha un percentatge d’incívics. La resposta de la dreta és més mà dura i policia i fa poc èmfasi en canviar al norma. Una societat lliure ha de tenir un marge de tolerància.

¿Ha fracassat la política educativa i per això s’ha de fer un gir cap a més fermesa?

No hem fet bé el procés d’educació. S’ha baixat la guàrdia en la defensa dels valors col·lectius i de convivència. I això s’ha de reprendre.

¿Quina culpa en té el turisme?

No se’l pot culpar únicament. És la suma de més coses. El turisme té més avantatges que inconvenients. I dir que la culpa és del turisme és el pas previ a dir que la culpa és dels immigrants, que és el que de veritat es pensa.

¿L’Ajuntament ha baixat el to reivindicatiu envers la Generalitat i l’Estat perquè ara són del seu mateix partit?

Hem firmat un conveni amb els serveis socials que incrementa el 300% els recursos, també amb habitatge social. Tirem endavant els consorcis. Hem passat de quatre a deu comissaries dels Mossos... Les coses han canviat perquè les actituds dels dos governs han canviat.

¿Els seus dos socis de Govern (ERC i ICV) l’han deixat una mica sol en la gestió de les últimes crisis?

És un preu que s’ha de pagar per ser el grup majoritari de la coalició de Govern.

BIO

Alcalde de Barcelona des del 1997. Abans va ser regidor de Ciutat Vella i d’Hisenda. Ha guanyat dues eleccions i ara es tornarà a presentar, tot i que no té decidit si serà per última vegada. És metge anestesista. Té 56 anys, està casat i té dos fills


< Anterior   Següent >
webpolicial » Inici arrow Funció pública i Seg. laboral arrow Clos: No és cert que hi hagi menys Guàrdia Urbana
Go to top of page