El jutjat resol que la policia de Puigcerdà porti armes, però l'alcalde la vol desarmada PDF  | Imprimir |  E-mail
dilluns, 13 abril de 2009
Ell Punt

ImageEl jutjat contenciós administratiu número 1 de Girona ha revocat la resolució de l'alcalde de Puigcerdà, Joan Planella, d'eximir els agents de la policia local de l'obligatorietat de dur armes de foc. Planella va anunciar que presentarà recurs contra la sentència perquè considera una excepcionalitat la tradició de Puigcerdà de no dotar d'armes de foc els agents de la policia local. «Si un jutge m'hi obliga, duran armes, però si un dia hi ha problemes, mostraré la sentència», va dir Planella.

L'alcalde de Puigcerdà no veu gens de bon ull que la seva policia porti armes de foc. I diu que, almenys que ell recordi, els agents de la policia local de Puigcerdà no n'han portat mai.

Tradició a la població

Segons Planella, és una tradició a Puigcerdà que els agents de la policia local no portin armes i això pot ser l'excepcionalitat que contempla tant la llei de les policies locals com el reglament d'armes de les policies locals, segons la qual l'alcalde pot eximir «de manera excepcional» els agents de l'obligatorietat de dur armes de foc, ja que la llei assenyala que aquests agents «han de dur l'armament reglamentari que se'ls assigni» i el reglament recorda que «hauran d'estar dotats d'una arma reglamentària de foc curta per a l'exercici de les seves funcions».

La sentència, de la qual ha estat ponent el magistrat Juan José Llamas, revoca una resolució presa per l'Ajuntament de Puigcerdà de data 10 de novembre del 2008, però l'alcalde afirma que de fet aquell dia no es va prendre cap resolució nova, sinó que el que es va fer va ser reafirmar-se amb la tradició de no dotar d'armes la policia local. «De fet, alguns agents ho han demanat i nosaltres els anem dient que no», va dir l'alcalde.

La sentència remarca: «Eximir és alliberar algú d'una obligació, d'una càrrega, etc. i per tant en aquest sentit és evident que impedeix els agents de la policia local de Puigcerdà la seva utilització.» Amb aquest pronunciament el tribunal dóna la raó al Sindicato Profesional de Policías Municipales, que va ser el que va presentar la demanda.

Menys armes al carrer

L'alcalde de Puigcerdà diu que «no és bo que hi hagi tantes armes al carrer» i explica que al seu municipi a més dels policies locals hi ha els Mossos d'Esquadra, la Guàrdia Civil i la Policía Nacional, «i les funcions de la policia local han de ser de convivència i per tant no els calen armes de foc», sosté Planella. L'alcalde de Puigcerdà, que considera que «posar més armes de foc al carrer és provocar més problemes», va manifestar que presentarà recurs contra la sentència perquè té dos motius primordials pels quals els seus agents no han de dur armes: «Per tradició i per evitar problemes.»

Evitar americanitzar-se

L'alcalde Joan Planella ho té clar: «Lamentablement seguim tendències perilloses i si en aquest sentit ens hem d'americanitzar, ens farem mal. Per tant, si finalment un jutge m'hi obliga, els policies duran armes, però si un dia hi ha problemes, mostraré la sentència i que se'n responsabilitzi un altre.»

< Anterior   Següent >
webpolicial » Inici
Go to top of page