Saura compareix al Parlament i cessa Olmos PDF  | Imprimir |  E-mail
dimarts, 31 març de 2009
Agències

Image

El conseller d'Interior, Joan Saura, compareixerà aquesta tarda al Parlament per donar a conèixer l'informe que va encarregar als Mossos d'Esquadra sobre les càrregues policials durant les manifestacions anti-Bolonya del 18 de març a Barcelona. En la mateixa compareixença podria fer oficial el cessament del director general de la policia, Rafael Olmos, que gairebé amb total seguretat s'aprovarà al Consell Executiu del matí.

avant de la Comissió de Justícia, Dret i Seguretat Ciutadana, Saura farà públic un informe del qual ja se'n van filtrar alguns fragments i que inclou una anàlisi detallada del desallotjament de l'Edifici Històric de la Universitat de Barcelona (UB) a primera hora del matí i les posteriors càrregues per desocupar la Gran Via, la càrrega del migdia davant de l'edifici mateix, la càrrega al Palau Robert i voltants del migdia i l'última càrrega aquella mateixa nit a la Via Laietana.

Saura també haurà de justificar la no-actuació l'endemà davant del Palau de la Generalitat, on diversos manifestants van llançar pintura contra la façana de l'edifici i els agents antiavalots que el custodiaven.

Està previst que el conseller tregui conclusions de l'anàlisi detallada dels fets, les transcripcions de les ordres, les gravacions de l'operatiu i les conseqüències de les càrregues, com els set detinguts o els nombrosos mossos, manifestants, periodistes i vianants ferits.

L'endemà dels disturbis, el conseller ja va anunciar que havia sol·licitat comparèixer al Parlament i va assenyalar que no li havien "agradat" les imatges fetes públiques sobre les càrregues del dia passat. Des d'aleshores no ha tornat a parlar de la qüestió públicament, tot i que s'ha reunit amb diversos comandaments policials, càrrecs del seu departament i testimonis de les càrregues policials.

A l'àmbit polític, Saura ha rebut pressions per part de l'oposició, però també del seu partit mateix, ICV, i del seu soci de coalició, EUiA, així com dels seus socis de Govern.

La seva pròpia formació i EUiA van criticar l'actuació policial, però van donar suport al conseller, reclamant-li que depurés responsabilitats policials o fins i tot polítiques --Olmos o el secretari de Seguretat, Joan Delort--. Des del PSC, s'ha defensat la feina dels Mossos sense entrar a criticar Saura, mentre que ERC li ha reclamat diverses vegades responsabilitats polítiques. Crítics d'ERC sí que han demanat obertament la dimissió de Saura.

Per la seva banda, CiU ha reclamat al president de la Generalitat, José Montilla, que retiri a Saura les competències d'Interior, i el PP ha demanat per enèsima vegada que el cessin.

Finalment, fonts d'Interior han confirmat que Olmos deixaria el càrrec demà dimarts --ja no es va fer càrrec de la manifestació anti-Bolonya de dijous passat-- i el fet més probable és que ningú el substitueixi, de manera que Delort assumiria les seves funcions, cosa ben vista pel PSC i Montilla, ERC i CiU.

Alguns sectors d'ICV volien aprofitar aquesta crisi a la Conselleria perquè el secretari general del departament, Joan Boada, home de confiança de Saura, guanyés més pes en detriment de Delort, amb qui les relacions són difícils des que els ecosocialistes es van fer càrrec d'Interior.

Entre els sindicats dels Mossos també hi ha hagut polèmica, ja que les crítiques han anat dirigides a Olmos o Saura directament segons de qui procedissin. Se'ls ha acusat de no defensar prou els agents o de no assumir les seves pròpies responsabilitats.

< Anterior   Següent >
webpolicial » Inici
Go to top of page