Hora de fer balanç? 15 mossos condemnats i 15 a l'espera de judici PDF  | Imprimir |  E-mail
dijous, 05 març de 2009
Redacció │ Barcelona

Segons el recompte fet per El Periódico de Catalunya, almenys 15 mossos d'esquadra han estat condemnats en poc més de tres mesos i més de 15 estan pendents de sentència o judici per un variat repertori de delictes que van des dels que per la seva gravetat perjudiquen la imatge del cos --com les tortures a un detingut-- fins als histriò- nics --com la picabaralla entre diversos agents i clients del bar Rosebud, en què els primers es van emportar més pena que els segons--. La cosa no s'atura. Avui se celebra un altre judici. Seuen al banc dels acusats tres policies que, segons la denúncia, van participar de paisà i sense identificar-se en una baralla en una disco i que, més tard, van detenir un dels seus adversaris, el van portar a la comissaria de les Corts i van acabar la faena amb la víctima emmanillada.

El cas que avui es jutja és a més especialment interessant perquè va ser el primer indici que en aquella comissaria l'abús de la força era freqüent. Va propiciar la instal.lació de càmeres, ocultes primer per confirmar les sospites, i, després, la seva generalització a totes les comissaries de Catalunya, no només perquè no hi hagi nous casos d'abusos, sinó també per evitar denúncies falses contra agents. La mesura ha resultat ser molt eficaç. No hi ha hagut nous episodis de maltractaments a detinguts a l'interior d'una comissaria, tot i que, evidentment, queden pendents de judici els casos que es van gravar i dels quals van sortir imatges a la llum pública.

COM ALTRES

¿Hi ha més pomes podrides als Mossos que en altres cossos policials? Gairebé segur que no. Sense anar més lluny, acaba de ser desarticulada una gran màfia de narcotràfic en què hi ha implicats diversos agents de la Guàrdia Civil i fins i tot un tinent coronel. És, sens dubte, una altra dimensió. Els judicis en què hi ha implicats mossos són delictes d'un dia. No hi ha reiteració, excepte, potser, en el cas d'un agent acusat de tenir al seu servei diverses noies romaneses que robaven al metro de Barcelona.

El que passa és que la bateria de judicis que minen la imatge dels Mossos d'Esquadra adquireixen una rellevància més gran perquè són, en certa manera, la pèrdua de la virginitat d'un cos que va ser refundat amb el propòsit de ser modèlic. L'altre costat de la balança són les absolucions o els casos arxivats. Aquesta setmana se n'ha arxivat un, en què dos agents estaven acusats d'homicidi imprudent perquè un detingut va pujar al sostre del cotxe policial en marxa i va morir al picar amb el cap a terra.

< Anterior   Següent >
webpolicial » Inici
Go to top of page