Bessons i policies PDF  | Imprimir |  E-mail
dilluns, 02 març de 2009
AVUI │ Laura Nicolás, Manolo Garcia (Foto)

Image

Raúl i Miguel Ángel són bessons i policies. Però, quan van vestits d'uniforme ningú els confon. La raó és que el Miguel Ángel és agent dels Mossos d'Esquadra i Raúl de la Guàrdia Urbana de Barcelona. El primer dels germans que va fer el pas endavant per fer-se agent de l'autoritat va ser el Miguel Ángel. Treballava com a tècnic electrònic, i després de parlar amb un cosí que és mosso, es va decidir a engrossir les files d'aquest cos policial. "El que feia abans m'agradava, però això és millor, estic més content", assegura.

Fa un any, Raúl va decidir seguir el mateix camí que Miguel Ángel. "Em parlava bé del treball policial i em va influir", recorda. Així que va deixar enrere la seva feina en una empresa d'aromes per a la climatització i va fer les oposicions, però no per als Mossos sinó per a la Guàrdia Urbana de Barcelona. "El meu germà em va parlar molt bé dels Mossos, però jo tinc amics a la Guàrdia Urbana i al final em vaig decantar per aquest cos", argumenta. Miguel Ángel fins i tot ho prefereix així.

La mare d'aquests bessons nascuts a Sant Feliu de Llobregat -els més petits de quatre germans i que van arribar en comptes de la desitjada nena- va acceptar la decisió del Raúl. En canvi, el Miguel Ángel no ho va tenir tan fàcil: "La meva mare pregava perquè no aprovés a l'escola de policia", comenta divertit. Potser, la progenitora no recorda que quan estudiaven primària a tots dos els hi va sortir en un test d'actituds que tenien perfil de policia.

En les reunions familiars, els bessons no són els únics agents de l'autoritat que seuen a taula. També hi ha el cosí mosso i un altre que és a la Guàrdia Civil. Una tradició policial que és patrimoni, exclusivament, de l'última generació. "Abans que nosaltres ningú s'havia dedicat a això", diu Miguel Ángel. I, almenys de moment, no es penedeixen del camí iniciat. Després de tres anys en els Mossos d'Esquadra, Miguel Ángel està, des del novembre, a l'ARRO, la unitat especialitzada en seguretat ciutadana.

Vigilar la casa del president

Una de les destinacions que recorda més especialment és quan va formar part del servei que s'encarrega de la vigilància del domicili del president de la Generalitat. "No ho vaig demanar sinó que em van escollir directament per a aquest servei, que és més delicat que altres bàsicament per la repercussió que té", explica. Durant els mesos que va estar-hi destinat, no va arribar a parlar mai amb el president José Montilla, però sí amb la seva dona.

De moment, la trajectòria de Raúl com a policia és més curta que la de Miguel Ángel. Encara està en període de pràctiques a la comissaria de la Guàrdia Urbana a l'Eixample després de passar quatre mesos en la unitat nocturna de Sants-Montjuïc. Si bé el Miguel Ángel té clar que d'aquí a un temps deixarà l'ARRO i buscarà un nou repte, en Raúl no sap què farà en el futur.

Aquests joves policies de 27 anys coincideixen que el pitjor de la feina que fan és quan hi ha morts pel mig. "Saps que algun dia en veuràs algun, però tot i així sempre impressiona", diu Miguel Ángel. Per la seva part, Raúl intenta "aïllar-se" per no deixar-se impressionar. El més satisfactori per a aquests agents, especialment per al Raúl, és el contacte amb la gent: "Et sents útil, sobretot jo, que em passava la vida tancat en un laboratori".

La jerarquia policial

Tampoc porten malament formar part d'organitzacions molt jerarquitzades. "Jo tenia gent al meu càrrec, però quan vaig decidir fer-me guàrdia ja sabia que rebria ordres i m'he adaptat", explica el Raúl. El Miguel Ángel és del mateix parer.

Diuen que la professió de policia no els ha canviat. Ni tan sols l'uniforme els ha ajudat a trobar parella. Conserven els amics de sempre, però també han fet amistats entre els companys, amb qui és més fàcil quedar "pels horaris". Parlen tan bé del que fan que han encomanat el cuquet de la policia a algun amic de tota la vida que ja és a l'escola.

< Anterior   Següent >
webpolicial » Inici
Go to top of page