320 agraïments versus 300 queixes PDF  | Imprimir |  E-mail
divendres, 06 febrer de 2009
Redacció │ Barcelona

ImageTot i la creença general a la policia de que el ciutadà es queixa molt de les seves actuacions, s'han adreçat més persones a la conselleria per agrair un servei de la policia de la Generalitat que no pas per presentar una queixa. Amb l'objectiu de facilitar la comunicació amb la ciutadania, el Departament Interior ha endegat una estratègia per assegurar la transparència de la policia del país.

Inclou una acta (VAR 34) d'agraïment, suggeriment o queixa, quiosc electrònics en proves i una bústia electrònica. Un cop s'aprovi la Llei del Sistema de Policia de Catalunya, aquestes peticions seran tramitades per la Oficina del Ciutadà i la Policia. Aquest organisme també tramitarà les relatives als cossos de Policia Local de tot el país.

El conseller d’Interior, Relacions Institucionals i Participació, Joan Saura, ha presentat avui un nou sistema de gestió de suggeriments, agraïments i queixes (SAQ) dels ciutadans que ha posat en marxa la Direcció General de la Policia en relació als serveis que ofereix la Policia de la Generalitat – Mossos d’Esquadra (PG-ME). Aquest sistema, que és homogeni arreu de tot Catalunya, unifica la recepció de tot tipus de peticions i facilita als ciutadans la seva tramitació. 

Fins ara, la recepció i gestió d’aquest tipus de peticions no estava centralitzat ni automatitzat el seu tractament. L’any 2008 van arribar a la Direcció General de la Policia 320 formularis d’agraïments de ciutadans que volien transmetre la seva satisfacció pel servei que havien rebut dels Mossos d’Esquadra. També es van tramitar prop de 300 queixes, principalment per temes relacionats amb el trànsit, pel temps d’espera a les Oficines d’Atenció al Ciutadà (OAC) i per disconformitat amb una detenció. Aquestes comunicacions van arribar de formes molt diverses, dificultant-ne el seguiment i tractament. Sovint, també, hi ha ciutadans que han volgut fer arribar una felicitació i/o agraïment i han tingut dificultats per fer-ho donada la manca, fins ara, d’un sistema estandarditzat.

Per la seva posada en funcionament s’ha dissenyat una nova aplicació informàtica de gestió, de nom SAQ, acrònim de Suggeriments, Agraïments i Queixes, a través de la qual es registren totes les peticions i que facilita els tràmits als usuaris, millora el control sobre el seu estat i permet una explotació estadística de les dades i detectar duplicitats.  

Personalment, per correu electrònic i postal  

Qui prefereixi fer el tràmit presencialment, pot adreçar-se a qualsevol comissaria dels Mossos d’Esquadra. El següent pas és omplir a mà el formulari, que trobarà en diversos idiomes: català, castellà, aranès, italià, francès, anglès, alemany, xinès i àrab. Tot seguit, un agent l’introduirà a l’aplicació informàtica a través de la intranet policial i lliurarà una còpia al ciutadà perquè en tingui constància. El ciutadà també es pot dirigir a qualsevol oficina de registre de la Generalitat.  

També és possible fer aquesta gestió a través de la pàgina web www.gencat.cat/mossos, descarregant-se el formulari i enviant-lo per correu electrònic a l’adreça o bé per correu postal a la seu de la Direcció General de la Policia (Travessera de les Corts, 319-321 Barcelona 08029).   

Nous quioscos electrònics  

Una tercera opció és a través dels nous quioscos electrònics que el ciutadà trobarà a diverses comissaries. Des d’aquesta instal·lació, integrada per un ordinador amb connexió a internet i un teclat i ubicada a les dependències policials, es pot realitzar el mateix tràmit. En aquest cas, el formulari es pot omplir en català, castellà, aranès, italià, francès, anglès i alemany, i la còpia del mateix la rep el ciutadà al seu propi correu electrònic.

< Anterior   Següent >
webpolicial » Inici arrow Funció pública i Seg. laboral arrow 320 agraïments versus 300 queixes
Go to top of page