Com trobar una empremta entre 25 milions PDF  | Imprimir |  E-mail
dimarts, 03 febrer de 2009
Diari de Girona

ImageQuè ens diu una empremta dactilar? Per ella sola, ben poc, explica l'inspector en cap de la brigada científica de la Policia Nacional de Girona Leoncio Martínez. Hi ha estudis científics que asseguren que a partir de la forma de les línies dels dits es pot esbrinar l'edat o el sexe d'una persona, però els policies se'n refien poc d'aquestes teories. Però si l'empremta es compara amb una base de dades on hi ha aproximadament 25 milions d'entrades i el propietari d'aquest dit ha delinquit en alguna altra ocasió, ja ha begut oli.

La dactilografia és una de les millors tècniques d'identificació policial i amb els avenços tecnològics trobar la identitat d'un presumpte delinqüent és ara més fàcil.

El nou Sistema Automàtic ?d'Identificació Dactilar (SAID) adquirit per la Policia Nacional, i que ja està instal·lat a la comissaria de Girona d'aquest cos, permet comparar 44 milions d'empremtes per segon. Si l'empremta es correspon amb alguna de ja entrada a la base de dades, el resultat és ??gairebé instantani. Fins ara, algunes cerques es podien perllongar ben bé 24 hores: el màxim ritme que assolia el sistema eren 36.000 comparacions per segon.

El 1986 el cos de Policia Nacional (CNP) va adquirir els primers equips de cerca automàtica d'empremtes. Fins aquell moment, la vida laboral d'alguns agents de Policia Nacional consistia bàsicament a comparar una empremta presa en un escenari delictiu amb les fitxes -desenes de milers de fitxes- que es guardaven en cada comissaria. Durant la dècada dels 90 els equips es van anar fent més ràpids i funcionals i el 1999 la comissaria de la Policia Nacional gironina van tenir-te un de propi -fins llavors tot s'havia d'enviar a Barcelona-. A partir de 2005, els Mossos d'Esquadra també van adquirir els seus propis equips d'identificació dactilar, però en el cas de la regió policial gironina des de fa un any i mig els dos cossos compartien l'equip de la CNP. La identificació i, per tant, les detencions que se'n seguien van esdevenir més àgils.

L'arxiu dactilar del nou SAID -la instal·lació del sistema ha costat uns nou milions d'euros i el programari pertany a l'empresa tecnològica Congent- comprèn les dades recollides per CNP, Guàrdia Civil, el cos dels Forals de Navarra i els Mossos d'Esquadra. El sistema també permet accedir automàticament a l'expedient policial de la persona que s'investiga: fins ara, si l'empremta corresponia a una fitxa aportada per un altre cos, calia trucar i esperar que remetessin l'expedient, la fotografia i els antecedents policials. El sistema, a més, és compatible amb la resta de sistemes de cerca dactilogràfica de les policies europees. En una Europa on moure's cada vegada és més fàcil, el nou SAID també està en xarxa amb la base de dades Eurodac: si una persona va demanar asil a un país europeu i aquest li ho ha denegat per motius de seguretat, si ho intenta a Espanya serà detectat i la petició també li serà negada.

Fins ara, tota la demarcació depenia pràcticament de l'equip d'identificació de la comissaria de Girona, cosa que ralentia la tasca policial. Ara, cada comissaria de CNP de Girona -Sant Feliu de Guíxols, Lloret, la Jonquera, Portbou, Camprodon i també l'aeroport- disposaran d'un sistema propi per identificar empremtes.

< Anterior   Següent >
webpolicial » Inici
Go to top of page