Condemnats dos mossos a mig any de presó per trencar el braç a un detingut PDF  | Imprimir |  E-mail
dilluns, 19 gener de 2009
Agències

L'Audiència de Barcelona ha condemnat dos mossos a mig any de presó cadascun per haver trencat el braç a un detingut a l'utilitzar mitjans d'immobilització "brutals" quan intentaven emmanillar-lo en un calabós de la comissaria barcelonina de les Corts. En la sentència, la secció novena de l'Audiència de Barcelona condemna els dos agents, per un delicte de lesions i els imposa el pagament d'una indemnització de 111.729 euros a la víctima, que assumiria la Generalitat com a responsable civil subsidiària.

El tribunal ha absolt dos mossos més que estaven acusats per aquest cas d'abús policial, que es va produir l'abril del 2006 i que va ser un dels que van motivar la instal·lació de càmeres de vigilància a les comissaries dels Mossos d'Esquadra un any després.

Malgrat que la fiscalia acusava els agents imputats de lesions per imprudència, el tribunal considera que van ser doloses, ja que els processats eren conscients del "greu excés que cometien" i haurien pogut evitar el mal "moderant simplement la força utilitzada".

Intervenció de quatre agents

Segons creu provat el tribunal, el cas es va produir el 28 d'abril del 2006, quan la víctima, Aliou Bobo, de nacionalitat senegalesa, es va començar a alterar i a picar els barrots de la cel·la de la comissaria de les Corts on era tancat, motiu pel qual els agents van procedir a emmanillar-lo.

El detingut va forcejar per impedir que l'immobilitzessin i va obligar quatre agents a intervenir en la maniobra, en què un dels condemnats li va recargolar el braç amb força, mentre que l'altre li aplicava tot el pes del cos al damunt de l'extremitat posant-li a sobre la planta del peu.

De manera coordinada, els dos agents van aplicar "excessivament" sobre el braç de la víctima dues forces contraposades en forma de palanca i li van fracturar la part inferior de l'húmer, encara que en el moment no es van adonar de la lesió que havien provocat.

Tot i que, per l'Audiència, els agents no van actuar amb la intenció directa de causar lesions a la víctima, és "indubtable" que la fractura es va produir perquè van desplegar en la maniobra d'emmanillar una força "d'entitat molt superior a la usualment utilitzada en aquestes operacions per agents policials".

No creu totalment la declaració de la víctima

En opinió dels jutges, el fet que els acusats utilitzessin una força "desproporcionada" i mitjans d'immobilització "sens dubte conceptuables i brutals per a l'entendre de qualsevol ciutadà mitjà" demostra que eren conscients del "greu excés" que cometien.

L'Audiència no ha donat total credibilitat a la versió de l'acusat, que en el judici va declarar que havia rebut una "pluja de cops" per part d'una desena d'agents i va acusar els policies de no haver fet cas als seus crits d'auxili, una vegada va quedar malferit a la cel·la.

En aquest sentit, la sentència concedeix el benefici del dubte als policies i admet que no sentissin el cruixit de l'os de la víctima al trencar-se, a causa de "l'adarull i la cridòria imperants a la cel·la durant l'incident". El tribunal tampoc accepta la imputació de tortures que l'acusació particular exercida per la víctima mantenia contra els agents, per considerar que al lesionar-lo no perseguien arrencar-li informació ni infligir-li cap càstig.

Aquesta sentència és la tercera que els últims mesos condemna abusos policials dels Mossos d'Esquadra. La més severa de totes és la que el novembre passat va castigar a sis anys de presó tres mossos d'esquadra per tortures.

< Anterior   Següent >
webpolicial » Inici arrow Funció pública i Seg. laboral arrow Condemnats dos mossos a mig any de presó per trencar el braç a un detingut
Go to top of page