L'estadística policial apunta un repunt de la delinqüència i de denúncies falses PDF  | Imprimir |  E-mail
diumenge, 18 gener de 2009
Redacció │ Barcelona

ImageEls analistes i la policia preveien que paral·lelament a la crisi hi hauria un increment de la delinqüència. Les dades de la DGP de la Generalitat de Catalunya corresponents als darrers dotze mesos així ho confirmen. Així mateix, i segons recull El Punt, un altre tipus delictiu que va a més, són les denúncies falses, que tenen com a objectiu generalment cobrar l'assegurança.

Segons les informacions ofertes per la DGP, entre els mesos de novembre de 2007 i novembre de 2008 el nombre de robatoris de vehicles ha augmentat un 3.20%. Els atracaments a bancs i caixes, que havien quasi desaparegut del mapa delictiu, han augmentat un 31,67% ; i els atracaments als vianants en els carrers ho han fet el 9.76% especialment els robatoris de mòbils i diners a pensionistes a la sortida de les entitats bancàries a punta de navalla.  

Contràriament al que es podria suposar, ha baixat el nombre de robatoris violents en els interiors dels domicilis (-16,95%) i a empreses (-17,36%). La causa, sembla ser, és que els delinqüents actuals son delinqüents primerencs impulsats per motius de necessitat econòmica, obligats a traspassar la ratlla de la legalitat per l’hipoteca o els deutes familiars.

L’estiu passat el 18,7% dels detinguts ho van ser per primera vegada. La manca d’experiència dels delinqüents és una de les causes del increment dels assumptes policials resolts (13.58%), i del nombre de detencions realitzades (20.1%).

Denúncies falses per cobrar

Un dels últims casos ha passat amb un veí de Quart, segons recull El Punt a la seva edició d'avui. El 3 de gener, el jove va anar a la comissaria dels Mossos a posar una denúncia per robatori. Segons va explicar a la policia, entre el matí del dia 28 de desembre i el vespre del 2 de gener uns lladres van entrar al seu domicili. Van tallar la tanca per accedir al recinte i després van trencar un vidre d'una finestra i van saltar al menjador. Un cop dins de la casa, van endur-se dos televisors de plasma, un ordinador portàtil, un ordinador de taula, una impressora i també un aparell de cinema domèstic. Els investigadors van parlar detingudament amb el noi i també van inspeccionar l'habitatge. Finalment, van arribar a la conclusió que la denúncia era falsa. Els indicis que els policies van trobar a l'immoble no encaixaven amb la forma com haurien entrat els lladres, segons el noi. Tampoc no quadrava la versió del robatori explicada a la policia amb la que tenia la companyia asseguradora. Els Mossos van detenir el noi com a presumpte autor d'una simulació de delicte i també d'una estafa en grau de temptativa, ja que l'objectiu de tot plegat era cobrar els diners de l'assegurança. El jove va acabar confessant la seva mentida i va reconèixer que els objectes que suposadament havien robat eren d'un amic seu.

< Anterior   Següent >
webpolicial » Inici
Go to top of page