Falta de previsió al CECAT ? Què hem après després del 14 morts de l'estiu de 1993 ? PDF  | Imprimir |  E-mail
dilluns, 29 desembre de 2008
Editorial

Image

Camió de Bombers engolit literalment per un esvoranc causat pel fort onatge a la costa de Roses.

Fa uns mesos s'obria la nova sala operativa del CECAT a la seu Departament d'Interior. Fa dos dies, va fer la prova de foc amb la llevantada. I pel que sembla, no la va superar en alguns aspectes. Tot indica que no es va saber valorar apropiadament el risc que suposaven les onades de més de 12 metres que registraven les boies del Servei Meteorològic de Catalunya. Ningú en mirava les dades? No es que fos comparable al Tsunami de 2004 a l'Oceà Índic, però justament la catàstrofe va servir per sensibilitzar els governs en la importància de monitoritzar onades i moviments sísmics, important en aquest cas les primeres. I si algú hagués verificat aquestes dades, la nit del dia 26 no hi hauria hagut cap ferit en un restaurant a Platja d'Aro, perquè s'hauria desallotjat. Encara que pel que diuen tots els operadors d'emergència, la nit del 26, amb la simple observació del fort onatge era suficient per ordenar el desallotjament de primera línia de mar. Un cop més ens hem confiat de les “bondats” del mediterrani.

A Catalunya però, ja vam tenir el nostre Tsunami particular. El 4 de juliol de 1993, primer cap de setmana de vacances i amb un sol radiant, més de 14 persones van morir en una llevantada a tot el litoral barceloní. Hem oblidat ja les imatges dramàtiques del rescat a la platja del Bogatell? Catorze persones van morir per la seva temeritat, però també per la falta de previsió de les autoritats i la falta de mitjans dels serveis de protecció i seguretat. Les morts van servir perquè els ajuntaments ja no veiessin els serveis de vigilància de platja com una tema menor, i per l'inici d'una tímida professionalització d'aquest servei. Ja en aquell moment tampoc es va saber valorar el risc que suposava la llevantada pels milers de banyistes que hi havia a les platges.

Image

Sembla que no hi ha cultura de la seguretat amb el mar al nostre país. Una prova evident és les construccions a primera línia. El nou estatut preveu l'assumpció de les competències en Salvament Marítim. Esperem que quan això passi, el CECAT no continuí d'esquenes al mar i vagi mirant hora a hora les boies del Servei Meteorològic.

< Anterior   Següent >
webpolicial » Inici
Go to top of page