Interior contracta un especialista en llengua occitana perquè els Mossos parlin aranès PDF  | Imprimir |  E-mail
dimecres, 05 novembre de 2008
Avui

Joan Saura ha decidit fer un salt qualitatiu en el reconeixement dels drets lingüístics dels habitants del Principat i ha dissenyat un pla perquè la seva conselleria, el departament d'Interior, Relacions Institucionals i Participació, aprengui llengua i cultura aranesa per atendre adequadament els habitants de la vall. Tot i que tot el personal de la conselleria hi participarà, inclosos els administratius i els membres de cossos de protecció civil, la peça fonamental del programa seran els mossos d'esquadra destinats a la Vall d'Aran, vinculats a la comissaria de Viella.

Per tirar endavant la seva idea, Saura ha contractat un especialista en llengües occitanes. Es traca de Xavier Gutiérrez Riu, nascut de Ivars d'Urgell el 1971, llicenciat en Geografia i Història i membre de la Secció d'Istòria de l'Institut d'Estudis Aranesi, amb experiència professional a la Bibliotèca Generau de Vielha i en empreses editorials i la universitat, segons un comunicat de la conselleria.

El programa de formació dissenyat preveu oferir als agents i personal d'Interior sessions informatives sobre la història i la cultura aranesa, incloses visites guiades a l'exposició Aran Clavis Regni i una ruta pel romànic d'Aran.

També s'impartiran cursos reglats d'aranès, oral i escrit, i s'editarà la versió en aranès dels fulletons, formularis i webs utilitzats per la policia en la seva relació amb la població. A més, s'espera que la comissaria pugui acceptar denúncies en aranès, per a la qual cosa la conselleria vol dotar-la de "suport lingüístic presencial per a la interpretació o traducció de possibles denúncies". Finalment, la conselleria vol que s'elabori un vocabulari català-aranès específic per a les necessitats d'Interior, amb terminologia administrativa i jurídica, de seguretat ciutadana i de trànsit.

< Anterior   Següent >
webpolicial » Inici
Go to top of page