1.145 Mossos i 510 policies locals es graduen a l´Institut de Seguretat Pública de Catalunya PDF  | Imprimir |  E-mail
dijous, 19 juny de 2008
Redacció │ Barcelona

El president de la Generalitat, José Montilla, acompanyat del conseller d'Interior, Joan Saura, ha presidit aquest dijous a la tarda a Mollet del Vallès (Vallès Oriental) l'acte de cloenda i lliurament de diplomes del Curs de formació bàsica 2007-2008 de l'Institut de Seguretat Pública de Catalunya (ISPC) a 1.145 nous Mossos d'Esquadra i 510 policies locals de 145 ajuntaments catalans. Aquesta 21 promoció dels Mossos d'Esquadra és la primera que es gradua amb la nova denominació de l'Institut i la que ajudarà a acabar el proper 1 de novembre el desplegament territorial de la policia a tot el territori. Un 25,7% dels mossos graduats són dones. i en el cas de les policies locals un 13,4%.

El Curs de la 21a promoció va començar el mes de setembre passat, amb 1.293 aspirants a Mossos d'Esquadra, dels quals 76 han suspès, 66 hi van renunciar durant el Curs, 3 han estat exclosos o han causat baixa, 1 ha ajornat el Curs fins l'any vinent i 2 no han estat avaluats, amb la qual cosa rebran el diploma un total de 1.145 nous agents de la policia de la Generalitat.

Pel que fa a policies locals, van començar el Curs 567 agents, dels quals 41 han suspès, 14 van renunciar durant el Curs, 1 ha ajornat els estudis fins l'any vinent i un altre no ha estat avaluat. Dels 510 policies municipals graduats, 106 pertanyen a la Guàrdia Urbana de Barcelona, 35 a l'Hospitalet de Llobregat, 13 a Badalona, 12 a Cunit i 10 a Terrassa, entre d'altres municipis.

Entre els aspirants a mosso d´esquadra que han finalitzat el curs, hi ha 314 dones, és a dir, un 25,7%, un dels percentatges més alts de les policies del sud d'Europa. Entre els agents de policia local que han fet el curs, hi ha un 13,4% de dones. Pel que fa a l'edat, els Mossos d'Esquadra graduats tenen una mitjana del voltant dels 26 anys, mentre que els de la policia local volten els 30.

Del total d'alumnes d'aquest curs, un 77% procedeix de les comarques de Barcelona, un 11% de les de Tarragona, un 8% de les de Girona i un 4% de les de Lleida. Onze dels graduats (3 dones i 8 homes) dels Mossos d'Esquadra han nascut a l'estranger. Respecte al nivell d'estudis, un 23,5% dels mossos graduats tenen el batxillerat; un 22,2%, formació professional de segon grau; un 8,3 %, l'ESO; un 8,3% són diplomats universitaris i un 7% tenen alguna llicenciatura.

Cal destacar que tots els alumnes que superen el Curs bàsic policial tenen el títol de tècnic de grau mitjà, per acord signat aquest mateix any per l'Institut de Seguretat Pública de Catalunya i el Ministeri d'Educació, acord que s'ha fet extensiu a Catalunya amb el Departament d'Educació també per als policies locals que es formen a l'ISPC a Mollet del Vallès (Vallès Oriental).

Els Mossos d'Esquadra que s'han graduat hauran de superar ara un any de pràctiques destinats a comissaries d´arreu del territori català. Amb la incorporació dels 1.145 nous agents, el cos dels Mossos d'Esquadra disposa de més de 14.100 efectius. Actualment s'estan fent les proves per seleccionar els 1.500 aspirants que en formaran la 22 promoció, que començarà la seva formació el proper mes de setembre i que servirà per reforçar, a partir de juny del 2009, les plantilles dels Mossos d'Esquadra a tot Catalunya.

Posteriorment, el Departament d'Interior, Relacions Institucionals i Participació anirà convocant promocions de 500 mossos d'esquadra cada any fins a arribar als 18.300 agents acordats en la Junta de Seguretat de Catalunya.

L'Institut de Seguretat Pública de Catalunya és la nova denominació de l'antiga Escola de Policia de Catalunya, que també ha aplegat l'Escola de Bombers, i que fa formació integral de tots els cossos que operen en la seguretat i les emergències, des de policies, bombers o agents rurals fins a tècnics penitenciaris o instructors de seguretat privada. Aquest any ha impartit més de 110.000 hores d'activitats formatives i per les seves instal·lacions han passat més de 14.000 alumnes entre mossos, policies locals, bombers i altre personal de cossos de seguretat i emergències.

El Curs de formació bàsica de policia consta de 1.200 hores lectives impartides per gairebé 900 professors. Els alumnes han rebut assignatures com ara drets humans i deontologia professional, policia de proximitat, relacions amb la comunitat i resolució de conflictes, tècniques d'autocontrol i d'actuació interpersonal, a més d'altres matèries sobre procediments policials. També han rebut assignatures de trànsit, investigació de delictes, de policia administrativa i de defensa personal i educació física, a més de moltes pràctiques simulant escenaris reals, i, per primera vegada, hi ha hagut un seminari de seguiment obligatori sobre violència contra les dones.

A l'acte de graduació de la 21 promoció de l'Institut de Seguretat Pública de Catalunya, està previst que hi assisteixen el president de la Generalitat, José Montilla, acompanyat del conseller d'Interior, Relacions Institucionals i Participació, Joan Saura, el delegat del Govern espanyol a Catalunya, Joan Rangel; l'alcalde de Mollet del Vallès, Josep Monràs; l'inspector general de l'Exèrcit, el tinent general Fernando Torres; la consellera de Justícia, Montserrat Tura; la presidenta del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, Maria Eugènia Alegret; la fiscal en cap Teresa Compte; el secretari general del Departament d'Interior, Relacions Institucionals i Participació, Joan Boada; el secretari de Seguretat, Joan Delort; el director de l'ISPC, Carlos González; el director general de la Policia, Rafael Olmos; el comissari general operatiu dels Mossos d´Esquadra, Josep Milán; el cap superior de Policia José I. López; el coronel de la Guàrdia Civil cap Manuel Ortíz; el cap de la Guàrdia Urbana, l'intendent Xavier Vilaró; el president del Comitè d'Ètica de la Policia, Carlos Jiménez Villarejo, i d'altres autoritats.

< Anterior   Següent >
webpolicial » Inici
Go to top of page