La direcció dels Mossos rectifica la instrucció d'armes PDF  | Imprimir |  E-mail
dissabte, 14 juny de 2008
AVUI, Laura Nicolás

L'endemà que el conseller d'Interior, Joan Saura, defensés la polèmica regulació de l'ús de les armes de foc i altres eines de defensa als Mossos d'Esquadra, el director general del cos, Rafael Olmos, rectificava la instrucció més criticada. La modificació -tot i que oficialment es parla d'ampliació- entra en vigor avui mateix i, entre d'altres, recull una de les peticions bàsiques dels sindicats i de bona part del col·lectiu policial: ampliar els supòsits d'utilització de les porres extensibles.

En la instrucció rectificada s'amplia el nombre d'unitats autoritzades a fer ús d'aquest tipus de defenses i ara són un total de dinou. El més important, però, és com s'incrementa el nombre d'agents afectats per la rectificació, ja que, a partir d'ara, les unitats de seguretat ciutadana -que suposen el gruix més important del personal del cos- podran portar el bastó extensible en serveis de paisà o quan patrullin en motocicleta.

Els agents de l'Àrea Regional de Recursos Operatius (ARRO) que van protestar contra la polèmica instrucció presentant-se a un servei de paisà amb la porra de fusta, també podran fer ús de la defensa extensible en aquest tipus d'actuacions.

Una altra reclamació atesa per la direcció política dels Mossos és eliminar l'obligatorietat que el bastó extensible sigui subministrat pel cos. "Finalment, es considera convenient des del punt de vista de l'operativa policial autoritzar l'ús d'aquestes eines que siguin propietat dels membres del cos", diu la nova instrucció.

Un canvi d'opinió en què potser té a veure que tres mesos després de l'entrada en vigor de la instrucció inicial únicament s'han repartit 50 porres a les comissaries de Ciutat Vella i l'Eixample. Això sí, la comissaria general de Planificació i Organització acreditarà els models privats que es podran utilitzar.

Els esprais de defensa

Les unitats de seguretat ciutadana també es beneficien d'una modificació de criteris pel que fa a l'ús dels esprais de defensa. A partir d'ara, els podran dur de manera ordinària -i no només en els serveis de paisà- sempre que comptin amb el vistiplau del cap de la regió policial.

La instrucció rectificada també elimina el polèmic paràgraf en què s'advertia als mossos que no podien projectar els esprais "a les mucoses de les persones a les quals es vol reduir". Precisament, aquesta eina de defensa no és efectiva si no es dirigeix a l'aparell respiratori.

Les manilles d'usar i tirar també les podran utilitzar els agents de Seguretat Ciutadana si es preveu un servei amb moltes detencions. També s'autoritza en quatre noves unitats.

D'altra banda, la nova redacció de la instrucció incorpora noves eines de defensa com les armes per disparar pilotes de cautxú, artefactes fumígens i lacrimògens, així com les granades tipus Stunt.

< Anterior   Següent >
webpolicial » Inici arrow Funció pública i Seg. laboral arrow La direcció dels Mossos rectifica la instrucció d'armes
Go to top of page