Catalunya, al capdavant d'Europa en població immigrant en situació irregular PDF  | Imprimir |  E-mail
dilluns, 07 abril de 2008
Agències

Catalunya, amb un 15% d'immigrants, se situa al capdavant d'Europa pel que fa a percentatge de ciutadans d'origen estranger, dels quals més d'un 25% es troben en situació irregular, una de les xifres més elevades del conjunt de països europeus. Les dades figuren en un informe del Centre d'Estudis de Temes Contemporanis (CETC), que, per encàrrec de la Generalitat, ha comparat la realitat migratòria de Catalunya amb 12 països i regions europees més --com Suïssa, Letònia, Llombardia (Itàlia) i Flandes (Bèlgica)--, a més del Quebec (Canadà).

Si en alguna cosa destaca Catalunya, ha explicat avui el director del CETC, Alfred Bosch, és que aquesta comunitat ocupa una posició de "lideratge absolut" pel que fa al percentatge d'estrangers que viuen al seu territori, aproximadament un 15%, una xifra superior a la mitjana del conjunt d'Espanya, que és del 10%, i de molts països europeus, com Àustria (9,95%) i Portugal (4,1%).

Països d'origen llunyans

L'informe destaca que el tipus d'immigració de Catalunya és molt diferent del de la resta d'Europa i, fins i tot, dels altres territoris de parla catalana, on la major part dels estrangers provenen de països veïns.

A Catalunya, en canvi, igual que al Quebec, predomina una immigració de llarga distància o intercontinental, amb preeminència de les comunitats sud-americanes i africanes.

En aquest sentit, cal destacar que els marroquins són, "de lluny", els estrangers amb una presència més gran a la comunitat, ja que representen el 20% de la població estrangera, segons ha destacat el relator de l'estudi i director de la Fundació Jaume Bofill, Jordi Sánchez.

Creixement econòmic

Sánchez ha recordat que el fenomen migratori s'ha intensificat en l'última dècada, a causa, en part, del període de creixement econòmic que ha experimentat el país i que no hauria estat possible, precisament, sense l'arribada de població estrangera, ja que molts llocs de treball no s'haurien pogut cobrir.

S'estima que entre un 25% i un 30% dels més d'un milió d'immigrants que viuen a Catalunya estan en situació irregular i que un 20% treballa en la comunament denominada economia submergida.

< Anterior   Següent >
webpolicial » Inici arrow Funció pública i Seg. laboral arrow Catalunya, al capdavant d'Europa en població immigrant en situació irregular
Go to top of page