La Muntada desmunta PDF  | Imprimir |  E-mail
diumenge, 09 març de 2008
AVUI

ImageCada any té menys cavalls, menys genets i fa menys exhibicions. La Guàrdia Urbana Muntada de Barcelona, una de les més antigues i més prestigioses d'Europa, està en hores baixes. L'Ajuntament no hi aboca nous recursos i els agents temen que es vulgui acabar deixant aquesta secció de la Guàrdia Urbana en via morta, que es una manera de fer-la desaparèixer però a càmera lenta.

Els números canten. El 1987 a les quadres del carrer Wellington hi havia 57 cavalls i enguany, 32. La proposta de portar-los al castell de Montjuïc, on els animals tindrien més espai, no ha prosperat. Davant de la disminució de cavalls, el nou intendent, Salvador Pallarès, es defensa dient que l'any passat es van comprar dos cavalls. "És cert -admet una agent que prefereix mantenir-se en l'anonimat-, però se'n van morir tres i dos més es van haver de jubilar perquè ja eren molts vells".

"Només fem de teloners"

El 2002 hi havia 49 agents adscrits a la secció, ara 35. De caporals, aquell any n'hi havia 10, ara 2. De 62 genets s'ha baixat a 32. Els guàrdies adscrits a la banda de música també han disminuït: han passat de 19 a 14 en cinc anys. Les actuacions s'han reduït de forma dràstica. I les sortides a l'estranger, també. Aquest descens de les exhibicions és degut tant a la manca de recursos com a l'augment de tarifes que cobra l'Ajuntament. "Per l'any passat teníem una proposta per anar a fer una exhibició a Avinyó, però l'Ajuntament va triplicar els preus", explica un guàrdia, i un tercer afegeix que l'última vegada que van actuar a Viena "només vam fer de teloners.

Un agent de la secció sindical de CCOO assegura que "la muntada ja no fa carrusels de qualitat, els genets no tenen prou temps per practicar i els cavalls no estan prou atesos". El cert és que el carrusel de 24 cavalls "està extingit de fa temps", explica un dels genets que encara hi participa. "Quan el fem, és de menys cavalls".

El portaveu del sector de la Guàrdia Urbana de CCOO diu que el sindicat entén que una de les funcions bàsiques de la Muntada "és la representació corporativa, a més de la resta de tasques policíaques, però la manca de ponderació i equilibri actual entre aquestes funcions fan perillar la simbologia històrica de la unitat".

Potencial desaprofitat

No només CCOO al·lega el valor simbòlic dels cavalls i dels guàrdies "del plomall", tal com els anomenen carinyosament els barcelonins, que associen la seva aparició amb la festa i les gales. Els guàrdies de la Muntada amb qui ha parlat l'AVUI no entenen que una ciutat que aposta tan fort per l'oferta turística desaprofiti el potencial que en aquest camp tenen els cavalls.

< Anterior   Següent >
webpolicial » Inici
Go to top of page